Aradul, premiat pentru proiectele ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii europeni au decis că, alături de Frankfurt şi Ponferrada, oraşul are multe parcuri şi alei verzi. Aradul va primi, săptămâna aceasta, premiul pentru "Săptămâna Mobilităţii

Oficialii europeni au decis că, alături de Frankfurt şi Ponferrada, oraşul are multe parcuri şi alei verzi.

Aradul va primi, săptămâna aceasta, premiul pentru "Săptămâna Mobilităţii Europene" 2007, alături de alte două mari oraşe europene. Trofeul va fi înmânat la Bruxelles de către Stavros Dima, comisarul european pentru mediu, informează Rompres. Municipiul a fost selectat dintre 2.015 oraşe europene care au participat la acest proiect.

Oficialii europeni spun că premiul a fost dat Aradului pentru iniţiativele şi măsurile luate de administraţia locală în managementul mobilităţii, promovate de campania "Săptămâna Mobilităţii Europene". În cadrul proiectului au mai fost selectate oraşul Frankfurt, din Germania, şi Ponferrada, din Spania.


Potrivit primarului Gheorghe Falcă, principalele criterii de evaluare au fost calitatea activităţilor derulate pe tema principală a "Săptămânii Mobilităţii Europene" 2007 - "Străzi pentru oameni". Acesta spune că a luat multe măsuri pentru mobilitatea urbană prin realocarea spaţiului stradal în favoarea mersului pe jos, a mersului cu bicicleta sau cu transportul public. De asemenea, premiul a fost dat şi pentru campaniile de conştientizare a populaţiei şi educaţie ecologică în şcoli realizate în colaborare cu Agenţia de Protecţia Mediului.
Primarul Aradului arată că a restricţionat accesul traficului greu în oraş şi a construit o variantă ocolitoare pe axa Sud-Est. În prezent, municipalitatea desfăşoară programul intitulat "Reabilitare Transport Urban", investiţie care va creşte calitatea transportului public în municipiu şi va încuraja folosirea cu precădere a tramvaiului, cel mai nepoluant mijloc de transport.


În anul în curs vor fi reabilitate parcurile şi aleile de pe Faleza Mureşului, va fi realocat spaţiul stradal pentru pietoni prin modernizarea Aleii Borsec din cartierul arădean Micălaca. Primarul Gheorghe Falcă spune că va crea zona verde a "Parcului Tudor Arghezi" într-unul dintre cele mai importante noduri de trafic din oraş şi că va introduce piste de biciclete.


"Desemnarea câştigătorului va avea loc pe 13-14 februarie, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii oficiate la sediul Comisiei Europene, la care au fost invitaţi reprezentanţii celor trei oraşe nominalizate, premiul urmând să fie înmânat de comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas", a mai adăugat primarul Gheorghe Falcă.

Europenii vor "drumuri verzi"


Campania "Săptămâna Europeană a Mobilităţii 2007" a avut ca temă străzile pentru oameni. Organizatorii au vrut să arate că redistribuţia spaţiului pe străzi nu presupune îngreunarea vieţii conducătorilor auto, ci doreşte să ofere alternative de deplasare a acestora şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii urbane în general. Studiile de specialitate, realizate în cadrul proiectului, au arătat că, în Europa, majoritatea locuitorilor vor să promoveze modalităţi de transport mai "prietenoase" cu mediul înconjurător.

Mulţi sunt îngrijoraţi de calitatea aerului pe care îl respiră şi consideră poluarea printre cele mai îngrijorătoare fenomene care degradează mediul înconjurător. Cei mai mulţi europeni sunt în favoarea creşterii numărului aşa‑numitelor "drumuri verzi" şi pentru traversarea autostrăzilor cu alte mijloace de transport decât automobilul.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite