Apicultorii protestează faţă de insecticide, la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe asociaţii de apicultori şi ong-uri de mediu s-au mobilizat la Paris pentru a protesta faţă de utilizarea insecticidului Cruiser, care este extrem de toxic pentru albine.. Marşul a

Mai multe asociaţii de apicultori şi ong-uri de mediu s-au mobilizat la Paris pentru a protesta faţă de utilizarea insecticidului Cruiser, care este extrem de toxic pentru albine..

Marşul a pornit din faţa Ministerul Mediului şi s-a stins în faţa Minsterului Agriculturii. "Am fost în delegaţie la ambele ministere şi le-am cerut o analiză mai atentă a efectelor acestor insecticide", a declarat Henri Clement, preşedintele Uniunii Naţionale a Apicultorilor Francezi (UNAF), unul dintre co-organizatorii acestei mobilizări. Alături de el au fost alte 15 organizaţii profesionale şi ecologiste, precum federaţia France Nature Environment(FNE) sau Fundaţia Nicolas Hulot.

Spiritele s-au încins după ce ministrul agriculturii a decis pe 8 ianuarie că utilizarea acestor insecticide produse de grupul Syngenta este legală. Apicultorii susţin că insecticidul Cruiser şi altele două - Gaucho şi Regent - au produs o mortalitate anormal de mare în rândul albinelor până când Consiliul de Stat le-a interzis în 2005. UNAF a înaintat în acest sens pe 29 ianuarie un recurs în anulare la Consiliul de Stat. "Apicultorii care s-au luptat ani în şir cu efectele nefaste ale utilizării Gaucho şi Regent nu pot accepta o astfel de decizie iresponsabilă, care contravine strategiei de mediu din Franţa", a explicat Henri Clement.


"Le cer guvernanţilor să nu uite ceea ce a spus Einstein, şi anume că după ce albinele vor dispărea, oamenii nu vor mai rezista decât vreo patru ani", a conchis H. Clement. Cruiser este un insecticid neonicotinoid, sistemic, ce controlează dăunătorii de sol şi cei foliari din primele faze de vegetaţie şi care întăreşte vigoarea plantelor şi protejează potenţialul de producţie. Este utilizat la culturi de porumb, floarea-soarelui, orz, cartof, rapiţă sau sfeclă de zahăr. Grupul elveţian Syngenta Agro AG este lider pe piaţa mondială a furnizorilor de produse moderne pentru protecţia plantelor şi de seminţe pentru culturi de câmp şi legume. (Laura Toma)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite