An pierdut de banchize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă susţin că au acum şi dovezile clare care atestă accelerarea încălzirii Oceanului Arctic. Modelele realizate pe calculator au prezis de mult timp că scăderea calotei de

Oamenii de ştiinţă susţin că au acum şi dovezile clare care atestă accelerarea încălzirii Oceanului Arctic. Modelele realizate pe calculator au prezis de mult timp că scăderea calotei de gheaţă, care acoperă apa oceanului, va amplifica schimbările de temperatură în regiunea Polului Nord.

Julienne Stroeve, de la Centrul naţional al SUA pentru date despre zăpadă şi gheaţă, a susţinut, în cadrul unei întruniri a Uniunii Americane de Geofizică, că acest proces este în curs de desfăşurare.

Calota de gheaţă s-a retras mult în ultimele veri. Valorile înregistrate în 2007 şi 2008 au fost cele mai mici din era măsurătorilor prin sateliţi.

„Gheaţa de pe apă intră într-un stadiu nou, în care calota devine atât de subţire încât, indiferent ce se întâmplă în timpul verii în materie de temperatură sau de modele de circulaţie a apei, vom avea tot mai puţină gheaţă”, a declarat Stroeve.

Diferitele teorii prezic că, din cauza topirii gheţii în Oceanul Îngheţat, o parte mai mare din suprafaţa oceanului va fi expusă radiaţiilor solare şi se va încălzi.

Când vine toamna şi soarele apune în Arctica, această căldură va trebui să fie eliberată înapoi în atmosferă şi va întârzia astfel scăderea temperaturii aerului. În final, acest feedback nu poate avea ca rezultat decât o creştere mai rapidă a temperaturilor arctice faţă de media globală.

Dr. Stroeve şi colegii ei au analizat temperatura aerului din timpul toamnei arctice (septembrie, octombrie, noiembrie) pentru perioada 2004-2008 şi au comparat-o cu media pe termen lung (1979-2008).

Rezultatele sunt, în opinia lor, o dovadă a efectului de amplificare prezis. „Se observă o încălzire puternică deasupra Oceanului Îngheţat în ultimii patru ani, de aproximativ 3 grade Celsius deasupra mediei pe termen lung (1979-2008).

Se văd unele arii mai restrânse, unde există o creştere a temperaturii de peste 5 grade Celsius, şi această încălzire este localizată exact în acele zone în care am pierdut toată gheaţa”, explică dr. Stroeve.

Dacă acest proces va continua, sezonul de topire a gheţurilor arctice se va prelungi şi va întârzia începutul îngheţului de iarnă, slăbind şi mai mult întregul sistem. „Aceste efecte de încălzire nu se limitează doar la ocean.

Curenţii ar putea răspândi căldura şi pe uscat”, susţine Julienne Stroeve. „Oceanul Îngheţat este cu adevărat aparatul de aer condiţionat al emisferei de Nord şi, pe măsură ce pierzi gheaţa, schimbi ventilaţia, iar restul sistemului trebuie să răspundă”.

„Diferenţa de temperatură între Arctic şi Ecuator începe să fie afectată, ceea ce influenţează şi condiţiile atmosferice, şi nivelul de precipitaţii. Nu ştim încă exact la ce se va ajunge. Cercetarea noastră este într-un stadiu incipient”. Studiul la care se referă  dr Stroeve va fi publicat în revista "Cryosphere".

Material preluat de pe BBC News online

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite