Americanii şi ruşii forează în adâncul oceanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor a hotărât să ridice interdicţia de a fora petrol de-a lungul coastelor Statelor Unite ale Americii. Pachetul legislativ propus de către democraţi va permite

Camera Reprezentanţilor a hotărât să ridice interdicţia de a fora petrol de-a lungul coastelor Statelor Unite ale Americii.

Pachetul legislativ propus de către democraţi va permite statelor costiere să foreze la o distanţă de ţărm, cuprinsă între 80 şi 160 de kilometri. Proiectul de lege a fost votat cu 189 de voturi pentru dintr-un total de 236.

Până nu de mult, liderii democraţi din Congresul american s-au opus categoric extragerii petrolului din apele de coastă, argumentând că, prin exploatarea acestor resurse, nu se va reglementa criza petrolului în viitorul apropiat.

Rusia are aceleaşi intenţii

Opinia publică din America s-a declarat pentru votarea acestei legi care stă de multă vreme în sertarele Camerei Reprezentanţilor, deoarece creşterea preţului la benzină clatină economia americană. La rândul său, Rusia intenţionează să-şi legalizeze graniţa exterioară a părţii sale din platoul continental al Arcticii şi să treacă imediat la explorarea zăcămintelor de hidrocarburi din această regiune.

Rusia consideră că 18% din platoul continental al Arcticii, cu o suprafaţă de 20.000 km2, îi aparţine. Un plan în acest sens a fost elaborat de Consiliul Securităţii Rusiei, la care şi-au dat concursul toate ministerele şi agenţiile guvernamentale de la Moscova.

10 miliarde de tone de petrol

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a subliniat că Arctica trebuie să devină baza de resurse a Rusiei în secolul XXI, iar pentru asta se impune asigurarea intereselor naţionale asupra platoului continental al regiunii arctice.

Potrivit experţilor, pe fundul Oceanului Îngheţat se ascund zece miliarde de tone de petrol şi cam tot atâtea rezerve de gaze naturale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite