Americanii, criticaţi de europeni la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii celor mai poluante 16 state din lume s-au reunit în capitala Franţei pentru adoptarea unor măsuri împotriva încălzirii globale Anunţul administraţiei de la Casa Albă

Reprezentanţii celor mai poluante 16 state din lume s-au reunit în capitala Franţei pentru adoptarea unor măsuri împotriva încălzirii globale

Anunţul administraţiei de la Casa Albă privind reducerea cu numai 25% a creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2025 a stârnit reacţii negative la întâlnirea pe care au avut-o, la sfârşitul săptămânii trecute, la Paris, reprezentanţii celor mai poluante state din lume. Aceştia au catalogat obiectivul prezentat de preşedintele american George W. Bush ca fiind unul "dezamăgitor" şi prea puţin ambiţios.

Reprezentanţii celor mai poluante 16 state din lume, reuniţi, joi şi vineri, la Paris, au avut ca intenţie adoptarea unor măsuri care să ducă la combaterea efectelor încălzirii globale. Ei s-au declarat dezamăgiţi de obiectivul propus de americani, pe care l-au caracterizat drept "un regres" în raport cu concluziile discuţiilor de la Bali, din decembrie anul trecut.

Discurs demn de era "neanderthaliană"

Cea mai virulentă reacţie a venit din partea Germaniei, care, prin vocea ministrului de mediu, Sigmar Gabriel, a catalogat discursul administraţiei de la Casa Albă ca fiind unul "demn de era neanderthaliană". "Preşedintele Bush a avut un discurs jalnic.

În niciun caz nu am recunoscut discursul unui lider, ci, mai degrabă, al unui perdant, care, cu siguranţă, nu se ridică la înălţimea provocărilor cu care se confruntă lumea la ora actuală", a spus ministrul german, citat de France Presse.

O intervenţie mai moderată, dar la fel de critică, au avut-o şi reprezentanţii Franţei. Astfel, în timp ce preşedintele Nicolas Sarkozy s-a limitat la a spune că lupta împotriva încălzirii globale necesită investiţii masive în economia "verde", ambasadorul francez pentru schimbări climatice, Brice Lalonde, a declarat că "deşi SUA au început să se trezească la realitate, se pare că au făcut-o, totuşi, prea târziu".

Sunt necesare limite concrete

La fel de nemulţumit de propunerea lui Bush, ministrul sud-african al mediului, Marthinus van Schalkwyk, a declarat că aşteaptă efectele pozitive ale alegerilor din SUA. "Indiferent de cine va veni la Casa Albă, cred că negocierile cu Statele Unite vor avea rezultate mai bune", a spus Van Schalkwyk, citat de Reuters.

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a afirmat simplu că obiectivul americanilor nu este suficient de ambiţios şi a propus Americii un sistem similar celui care funcţionează în Uniunea Europeană, prin impunerea unor limite concrete şi clare pentru emisiile cu efect de seră.

"Chiar dacă statele din Uniunea Europeană ar reduce emisiile poluante cu o sută de procente, tot nu este suficient. Toate ţările trebuie să contribuie, iar SUA ar trebui chiar să dea tonul", a precizat Dimas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite