Ambasadorul SUA în Ecuador, expulzat ca urmare a dezvăluirilor WikiLeaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecuadorul a anunţat expulzarea ambasadorului SUA, Heather Hodges, la Quito din cauza unor remarci la adresa unor înalţi oficiali ecuadorieni, potrivit BBC.

WikiLeaks a dat publicităţii luni o cablogramă în care Hodges îl acuza pe şeful poliţiei ecuadoriene, trecut între timp în rezervă, de corupţie.

Ministrul de Externe, Ricardo Patino, a declarat că i-a cerut ambasadoarei Heather Hodges să părăsească ţara cât mai repede posibil . Departamentul american de Stat a calificat decizia drept "nejustificată" şi a spus că o regretă profund.

Patino a precizat că a sunat-o pe ambasadoarea Hodges pentru a-i cere explicaţii în privinţa modului în care a avut acces la informaţii cu circuit restrâns. Întrebat dacă se gândeşte că SUA s-au infiltrat în forţele ecuadoriene de poliţie, ministrul a spus că "nu ar fi nimic nou". Totodată, el a precizat că a luat decizia de a o expulza pe reprezentanta diplomatică a SUA, după ce aceasta nu i-a dat o explicaţie satisfăcătoare.

Potrivit cablogramei, preşedintele Rafael Correa - care se doreşte un campion al luptei anticorupţie - era la curent cu suspiciunile de corupţie care planau asupra generalului Jaime Aquilino Hurtado Vaca, atunci când l-a numit comandant al forţelor poliţiei naţionale. Generalul a stat în funcţie mai mult de un an, apoi a demisionat, în iunie 2009.

Ministrul a calificat acuzaţiile împotriva preşedintelui ca fiind"absolut iresponsabile şi false".

Telegrama diplomatică americană mai spune că SUA au primit multiple informaţii care indicau că generalul se folosea de poziţia pe care o deţinea pentru a cere mită, a facilita traficul cu fiinţe umane, deturnarea de fonduri publice, obstrucţiona anchete, precum şi urmărirea penală a unor colegi corupţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite