Alternative ecologice pentru artificiile care otrăvesc aerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artificiile de sărbători şi alte instalaţii pirotehnice civile sau militare, care se numără printre cele mai otrăvitoare surse de emisii poluante în aer, intră în era verde. Doi

Artificiile de sărbători şi alte instalaţii pirotehnice civile sau militare, care se numără printre cele mai otrăvitoare surse de emisii poluante în aer, intră în era verde. Doi cercetători chimişti din Germania, respectiv Austria, au publicat în jurnalul de specialitate "Angewandte Chemie" un amplu studiu despre metodele de reducere a impactului asupra mediului şi despre noi substanţe mai puţin periculoase care ar putea înlocui actualele ingrediente din instalaţiile pirotehnice.

Artificiile şi alte materiale pirotehnice eliberează în atmosferă un cocktail otrăvitor de substanţe chimice: metale grele precum plumbul, bariul sau cromul, cloraţi, dioxine, fum şi particule, monoxid de carbon, azot şi oxizi de sulf.

Cercetătorii propun, în schimb, folosirea unui ingredient bogat în azot, care, spre deosebire de substanţele energetice convenţionale, nu produce energia din arderea carbonului, ci din temperaturile foarte mari degajate în urma reacţiei de descompunere.

Printre acestea se numără derivaţi de tetrazol şi tetrazină, dar şi săruri de azot care, în combinaţie cu metale nontoxice, precum litiu, sodiu, potasiu, rubidiu şi cesiu, degajă explozii de culoare roşie, portocalie, violet sau roz. În mod ironic, singura problemă este deocamdată obţinerea culorii verzi. Această clasă de materiale pirotehnice bogate în azot nu oferă numai o combustie mai ecologică, ci şi o mai mare calitate a culorilor şi intensităţii artificiilor.

"Pentru multă vreme, consecinţele vechilor substanţe nu au fost luate în considerare. Între timp, oamenii de ştiinţă au dezvoltat alternative mai prietenoase cu mediul", explică cercetătorul Thomas Klapoetke, de la Universitatea din Munchen. Ca de obicei, cea mai mare problemă este preţul noilor produse, care trebuie să concureze cu preţul mai ieftin al vechilor substanţe. În opinia cercetătorului german, guvernele ar trebui să intervină prin măsuri care să impună folosirea substanţelor mai puţin periculoase pentru mediu.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite