Albinele mor pe capete!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultorii sunt îngrijoraţi pentru că harnicele insecte cad victime poluării În lume există peste 20.000 de specii de albine. În anii trecuţi, colonii întregi de albine domestice au

Apicultorii sunt îngrijoraţi pentru că harnicele insecte cad victime poluării

În lume există peste 20.000 de specii de albine. În anii trecuţi, colonii întregi de albine domestice au dispărut din Franţa, Belgia şi Statele Unite. Numai în Europa sunt în pericol peste 30 la sută din speciile de albine. Printre cauzele principale se numără utilizarea insecticidelor, precum şi distrugerea habitatelor naturale. Pentru a pune frâu dispariţiei, specialiştii recomdandă dezvoltarea de "pârloage apicole", unde albinele să se poată bucura de florile lor preferate.

La sfârşitul iernilor precedente, rata de mortalitate a albinelor din Franţa ajunsese la 50 la sută. Anul trecut a fost ceva mai bine. "Este pentru prima dată după mulţi ani când în Franţa mor atât de puţine albine", spunea un reprezentant al Uniunii Naţionale a Apicultorilor francezi. Specialiştii în apicultură oferă mai multe ipoteze: "Poate fi vorba despre o revenire datorată climei foarte blânde înregistrate peste iarnă sau poate fi rezultatul interzicerii utilizării pesticidelor Regent şi Gaucho".

Folosirea celor două tipuri de pesticide, despre care se bănuia că otrăvesc albinele, a suscitat o adevărată polemică în Europa. De aceea, utilizarea lor pe anumite culturi a fost interzisă. Acum, ministrul agriculturii a dat din nou undă verde folosirii pesticidelor. Reprezentanţii filierei apicole şi ecologiştii au denunţat această decizie, care, spun ei, nu ţine cont de principiul precauţiei.

Iarna aceasta, grea pentru albine

Apicultorii nu văd cu ochi buni iarna 2007/ 2008. "Primele observaţii din teren arată că, în Franţa, starea stupilor este catastrofală: mortalitatea albinelor merge acum spre 90 la sută", a avertizat Pierre Testu, reprezentant al Reţelei Biodiversitate pentru albine.

Specialiştii în apicultură spun că declinul populaţiilor de albine înregistrat are mai multe cauze. "Sunt convins că insecticidele au un puternic impact asupra albinelor. Este clar, mai ales că aceste insecticide se regăsesc în polen şi în nectar", a precizat Bernard Vaissière, cercetător la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice.

"În plus, penuria resurselor prin dezvoltarea monoculturilor, precum şi apariţia maladiilor patogene parazitare sau virale au jucat, de asemenea, un rol important în procesul de dispariţie a albinelor", a adăugat acesta. O altă ameninţare cu care se confruntă albinele este şi viespea asiatică, un prădător redutabil care a ajuns în Europa în urmă cu aproximativ trei ani şi care face ravagii printre stupii din sud-estul Franţei. Deocamdată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite