Preşedintele iranian: "A început numărătoarea inversă pentru existenţa Israelului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a adus critici aspre la adresa Israelului şi a avertizat Statele Unite în privinţa introducerii de noi sancţiuni împotriva ţării sale, în cadrul unei conferinţe de presă din Turcia, pe marginea summit-ul privind securitatea din Asia.

Un subiect pe ordinea de zi al summit-ul a fost raidul israelian de săptămâna trecută, împotriva unui convoi umanitar pentru Gaza, acţiune despre care Ahmadinejad a spus că a demonstrat natura diabolică a Israelului, relatează CNN.

"A demonstrat violenţă, ură şi atitudini războinice. Sunetul diabolic al sioniştilor inculţi venea din decepţia lor. Ei ţineau ridicat însuşi steagul diavolului", a declarat acesta la o conferinţă de presă. În schimb, Ahmadinejad a felicitat Turcia pentru războiul său diplomatic cu Israel, în urma incidentului.

Întrebat dacă raidul asupra flotilei va schimba modul cum votează statele în Consiliul de Securitate, Ahmadinejad declara că raidul va schimba foarte multe. El crede că pentru Israel, "a început numărătoare inversă a existenţei sale. Arată că nu are loc în regiune şi nimeni nu vrea să trăiască alături de el. De fapt, nimeni în lume nu îl recunoaşte, şi ştiţi că regimul sionist este coloana vertebrală a ordinii mondiale dictatoriale".

Atacul Israelului a fost condamnat şi de Rusia: "În general, astfel de acţiuni împotriva navelor civile sunt inacceptabile", a spus primul ministru Vladimir Putin. "Faptul că au fost efectuate în apele neutre ridică multe întrebări, şi incidentul trebuie să fie investigat în profunzime. Ne pare rău pentru victimele incidentului şi sperăm că astfel de evenimente nu vor mai avea loc", a mai spus Putin.

Un alt subiect la ordinea zilei a fost programul nuclear al Iranului, în privinţa căruia Statele Unite intenţionează să introducă noi sancţiuni. Ahmadinejad a menţionat că este dispus să negocieze cu oricine, dar a specificat că răspunsul va fi "clar" în cazul în care se va recurge la forţă şi agresiune. De asemenea, iderul iranian a arătat că SUA au pierdut ocazia să profite de schimbul nuclear negociat de Teheran cu Turcia şi Brazilia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite