Agrocarburanţii, în vizorul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carburanţii bio, subiect de discuţie la Bruxelles din cauza impactului negativ asupra economiei mondiale Parlamentul European este îngrijorat că extinderea culturilor agricole pentru

Carburanţii bio, subiect de discuţie la Bruxelles din cauza impactului negativ asupra economiei mondiale

Parlamentul European este îngrijorat că extinderea culturilor agricole pentru biocarburanţi duce la scumpirea alimentelor.

recent să limiteze folosirea carburanţilor utilizaţi în prezent şi au căzut de acord că emisiile de carbon trebuie reduse cu 20%, informează France Press.

"Trebuie să punem capăt acestei controversate probleme a primei generaţii de biocombustibili", a declarat ecologistul şi raportorul european, Claude Turmes, a cărui părere este că biocombustibilii trebuie să dispară pur şi simplu.

Cele 27 de state europene au fost de acord ca până în anul 2020 să fie folosite energiile regenerabile în transporturi, încălzire şi climatizare. Dar unul dintre obiective, cel care vizează transporturile, a fost îndelung discutat, din cauza controversei iscate de biocarburanţi, acuzaţi că au declanşat criza alimentară.

Deputaţii europeni au luat în calcul acest aspect, dar ei socotesc că 40% din energiile regenerabile utilizate de autovehicule trebuie să se axeze pe electricitate şi pe hidrogen.

Biocombustibili din gunoaie

Această a doua "generaţie" de biocombustibili, dacă va fi promovată, va putea să limiteze agrocarburanţii, care sunt deja contestaţi şi incriminaţi de declanşarea unui val de foamete pe glob, determinat de contribuţia indirectă pe care o au asupra creşterii preţului la alimente. Biocombustibilii viitorului vor fi obţinuţi din alge, din gunoi menajer sau din deşeuri.

Pot fi folosiţi în continuare şi agrocarburanţii ce se obţin din cerealele cultivate pe terenuri agricole degradate. În prezent, europenii consumă biocarburanţi în jur de 3%, iar eurodeputaţii au propus să crească cu cel puţin 1% până în anul 2015, dată intermediară până la care cea de-a doua generaţie de energii regenerabile va trebui să constituie cel puţin 1%.

Trebuie să punem capăt acestei controversate probleme a primei generaţii de biocombustibili
Claude Turmes,
raportor european

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite