7 morţi în Afganistan în urma unor atacuri cu bombe - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre recentele atacuri cu bombe din Afganistan, acordurile internaţionale pentru reducerea evaziunii fiscale sau acţiunile FED pentru revitalizarea economiei SUA. Printre alte subiecte, AIG intenţionează să plătească bonusuri de 165 milioane de dolari, iar cazurile de HIV şi sida au crescut cu 22% în DC.

7 morţi în Afganistan în urma unor atacuri cu bombe. Un atac cu bombă în estul şi sudul Afganistanului a ucis cel puţin şapte persoane, inclusiv partu soldaţi NATO, potrivit oficialilor citaţi de Aljazeera.net. Doi dintre soldaţii NATO au murit pe loc în momentul în care a explodat o bombă în partea estică a ţării, a anunţat NATO într-o declaraţie duminică. Ceilalţi doi soldaţi au murit din cauza rănilor mai tarziu. NATO nu a făcut public locul exact al exploziei. Într-un alt incident, un sinucigaş cu bombă a omorât doi civili afgani în Kabul, capitala statului, potrivit unor surse ministeriale, iar alte 14 persoane au fost rănite. În partea de sud a oraşului Kandahar a explodat o bombă în timp ce trecea primarul oraşului, susţine poliţia afgană. Deflagraţia a cauzat moartea unui civil şi rănirea altor doi. Primarul nu a păţit nimic în urma atacului.

Acordurile internaţionale pentru reducerea evaziunii fiscale ar putea dura ani de zile. Monaco a cedat presiunii internaţionale din timpul weekend-ului şi a devenit ultima ţară care a adoptat standardele Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) pentru deschiderea bancară şi transparenţa informaţiilor, dar Statele Unite şi principalii săi aliaţi europeni, în lupta cu evaziunea fiscală, au fost puşi faţă în faţă cu ani de negocieri înainte de a proclama victoria. "A fost un progres remarcabil" a spus duminică, Angel Gurria, secretarul general al OECD. În timp ce organizaţia lucrează din 1996 pentru a încuraja deschiderea pe sectorul bancar, "este o nouă atmosferă", a spus Gurria, în mare parte datorită crizei finanicare, care a determinat o anumită atenţie din partea Statelor Unite, Germaniei şi Franţei, anunţă Internaţional Herald Tribune.

FED analizează opţiunile pentru revitalizarea economiei.
În timp ce se pregătesc pentru o întâlnire de două zile, oficialii Rezervelor Federale (FED) analizează opţiunile de lansarea a unor noi programe sau de extindere a celor existente de a încuraja creditarea, pentru a convinge americanii să cheltuiască din nou şi să scoată ţara din perioada de recesiune. În încercarea de a revitaliza economia Ben Bernanke, preşedintele FED şi colegii săi calculat deja o rată a dobânzii la un nivel scăzut record. Economiştii cred că FED va lăsa această rată aproape zero la întâlnirea de săptămâna aceasta şi probbail pe tot parcursul anului, scrie AP.

Intenţia de plătire a bonusurilor de către AIG nemulţumeşte. Oficialii de la Casa Albă şi unii membri ai Congresului au reacţionat puternic duminică la ştirea că gigantul în domeniul asigurărilor AIG intenţionează să plătească 165 de milioane de dolari bonusuri şi compensaţii. Compania a primit cel puţin 170 de milioane de dolari de la stat. Sub presiunea Trezoreriei, AIG a recalculat planul de bonusuri şi a spus că va reduce bonusurile pe 2009 cu cel puţin 30%, însă această măsură nu a reuşit să tempereze reacţiile provocate de planul iniţial. Senatorul Russ Feingold a cerul administraţiei Obama să acţioneze pentru a împiedica plăţile de milioane ale AIG, scrie CNN.

Cazurile de HIV şi sida au crescut cu 22% în DC
. Un nou raport făcut de oficialii de la departamentul de sănătate din Washington DC anunţă că cel puţin 3% din rezidenţii din capitala ţării au HIV/sida, iar modalităţile de transmitere sunt în creştere. Raportul epidemiologic făcut în 2008 arată o epidemie severă ce afectează toate rasele şi sexele din rândul populaţiei. Programat să fie făcut public luni, raportul anunţă că numărul cazurilor de HIV sau sida a crescut cu 22% faţă de 22.500 de cazuri raportate în 2006, potrivit msnbc.com.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite