Armata canadiană ştia de un caz de tortură comis de poliţie în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului major canadian, gen. Walt Natynczyk, a recunoscut miercuri că un caz în care poliţia afgană a torturat un suspect arestat de forţele canadiene a figurat într-un raport militar din 2006, relatează AFP.

El a precizat că în urmă cu o zi a furnizat o informaţie inexactă asupra acestei chestiuni, care a suscitat o veritabilă controversă în Canada. Guvernul conservator a negat acuzaţiile unui diplomat, Richard Colvin, potrivit cărora ar fi ignorat rapoarte privind torturile suferite de prizonieri predaţi forţelor afgane.

Gen. Natynczyk, care a afirmat marţi că nu cunoaşte niciun caz de acest gen, a recunoscut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că informaţiile furnizate marţi erau incomplete.

Un suspect "a fost arestat de forţele canadiene, apoi poliţia afgană l-a preluat pe acest individ. Apoi, poliţia noastră militară a descoperit că prezenta răni. Caporalii noştri au făcut ceea ce trebuiau să facă, l-au luat din nou în custodie", a precizat şeful de stat major.

El a citat un raport privitor la acest incident din 14 iunie 2006, potrivit căruia canadienii l-au fotografiat pe suspect înainte de a-l da în controlul afganilor "pentru a avea garanţia că, dacă acesta era bătut de poliţia afgană, cum s-a întâmplat şi în trecut, vor avea o dovadă vizuală a stării sale de sănătate".

Altfel spus, raportul lăsa să se înţeleagă că astfel de incidente se mai petrecuseră.

Aceste dezvăluiri riscă să provoace un puternic disconfort guvernului conservator al lui Stephen Harper şi în principal ministrului apărării, Peter MacKay, care a dezminţit cu fermitate că ar deţine vreo informaţie privind astfel de cazuri de tortură. Anumite partide din opoziţie i-au solicitat demisia, acuzându-l că ascunde adevărul, scrie Agerpres.

Liderul opoziţiei parlamentare, liberalul Michael Ignatieff, a cerut miercuri declanşarea unei anchete publice. "Timp de aproape un an, guvernul a ştiut că existau alegaţii credibile privind rele tratamente dar nu a făcut nimic până când ziarul Globe and Mail şi opoziţia nu au început să ridice această problemă", a afirmat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite