"Vandalism de stat" în Georgia. O fetiţă a murit în timpul demolării unui monument în Kutaisi.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele monumentului
Ruinele monumentului

Rusia a calificat sâmbătă drept "un act de vandalism de stat" demolarea unui monument sovietic ridicat în memoria eroilor celor căzuţi în Al Doilea Război Mondial în oraşul georgian Kutaisi, informează AFP.

Lucrătorii care au realizat explozia pentru a demola monumentul au provocat moartea accidentală a unei fetiţe de şapte ani şi a mamei sale şi rănirea unui bărbat, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Interne, Zura Gvenetadze, care a precizat că nu a fost niciun "act criminal sau terorist".

MAE rus l-a denunţat drept un act de "vandalism de stat, care aduce o ofensă sentimentelor tuturor persoanelor civilizate". Georgia a ignorat "protestele societăţii civile şi indignarea veteranilor de război", a apreciat directorul adjunct al serviciului de presă al MAE rus, Igor Liakine-Frolov, într-o declaraţie acordată postului de radio Echo din Moscova.

Decizia de a demola monumentul a fost luată de preşedintele Mihail Saakaşvili, suscitând criticile propriului guvern şi ale Rusiei, care a acuzat "o lipsă de respect faţă de combatanţii georgieni din Al Doilea Război Mondial".

Oficialităţile au anunţat construirea în acest loc a unei clădiri care va deservi Parlamentul, în vederea redinamizării oraşului industrial Kutaisi, al doilea ca mărime din Georgia, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite