Ţările „primăverii arabe“ trec printr-o vară incendiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţele au făcut 70 de morţi în ultimele zile în Egipt FOTO Reuters
Violenţele au făcut 70 de morţi în ultimele zile în Egipt FOTO Reuters

Egipul, Tunisia, Libia, trei dintre statele din nordul Africii care au trecut prin „primăvara arabă“, revoltele populare în urma cărora au fost îndepărtaţi de la putere dictatori precum Hosni Mubarak, Ben Ali sau Muamar Gaddafi, sunt astăzi răvăşite de violenţe şi manifestaţii pro şi anti-islamiste.

Cel puţin 70 de persoane au murit în confruntările care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute între forţele de securitate şi susţinătorii fostului preşedinte Mohamed Morsi. Medici de la spitalul din Nasr City, cartierul în care acţionează Frăţia Musulmană, au declarat că au fost pur şi simplu copleşiţi de numărul morţilor şi răniţilor. Partizanii lui Morsi s-au adunat vineri seara în jurul moscheii Rabia el Adawya, dar au fost şi alte adunări în favoarea fostului preşedinte în toată ţara. De asemenea s-au semnalat incidente între demonstranţii pro şi anti Morsi.. Manifestărle au fost organizate după ce un judecător egiptean a hotărît că fostul preşedinte va rămâne în închisoare fiind acuzat de conspiraţie cu gruparea islamistă Hamas.

Tunisia, pe urma Egiptului

Într-o altă  ţară  din Africa de Nord, Tunisia, mii de protestatari au ieşit pe străzi ca să-şi manifeste revolta faţă de asasinarea lui Mohamed Brahmi, un lider laic al opoziţiei, care a fost asasint chiar în faţa casei lui din Tunis. Asasinii au reuşit să fugă cu o motocicletă. Familia lui-soţia şi fiica sa handicapată - au fost martore la această crimă. Este al doilea asasinat în decurs de şase luni al unei personalităţi din opoziţie, după uciderea în februarie a lui Chokri Belaid, de asemenea membru al coaliţiei de opoziţie, Frontul Popular.
    După asasinarea lui Brahmi, mii de susţinători laici au demonstrat în faţa Ministerului de Intene din Tunis şi pe principalul bulevard, Habib Bourgiba. Proteste au mai avut loc şi la Sidi Bouzid unde manifestaţii au atacat şi au incendiat sediul partidului Ennahda, (islamist moderat), aflat la putere. Alţii s-au adunat în faţa spitalului unde a fost dus trupul lui Brahmi şi au strigat: “jos conducerea islamistă”.

Asasinate şi proteste în Libia

Proteste au fost înregistrate şi într-o altă ţară din regiune, L:ibia, unde cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa la Benghazi în timpul unei manifestaţii în faţa sediului miliţiei. Alte zeci de persoane au fost rănite. Ei au cerut desfiinţarea acestor miliţii. Pe de altă parte, la sfârşitul săptămânii, protestatari, în majoritate tineri, au atacat birourile Frăţiei Musulmane din Beghazi, după un val de asasinate înregistrate în acest oraş. Ei au protestat împotriva asasinării lui Abdessalem al Mesmari, un avocat antiislamist care susţinea ideea unui stat laic. Mesmari a fost împuşcat mortal după ce a ieşit dintr-o moschee în Benghazi. În atacuri separate au fost ucişi un ofiţer al aramatei şi unul de poliţie. Demonstranţii au acuzat Frăţia că ar fi în spatele asasinatelor care au ţintit zeci de ofiţeri, mai ales în Benghazi. Peste 1.000 de deţinuţi, dintre care majoritatea de drept comun, au evadat sâmbătă dintr-o închisoare din Benghazi, pe fondul tensiunilor şi protestelor care au urmat unei serii de asasinate ce a generat furia populaţiei.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite