Franţa anunţă că vrea să-şi depăşească planul la hectar în materie de expulzat imigranţi. Se pregăteşte Marea Britanie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne francez, Claude Guéant, a anunţat ieri că Franţa a expulzat în 2011 33.000 de imigranţi ilegali, un număr record până acum. În Marea Britanie, un nou studiu arată că imigranţii îi lasă fără joburi pe britanici.


Franţa a expulzat, mai exact, cu 17,5% mai mulţi imigranţi faţă de anul precedent sau cu 5.000 mai mulţi decât îşi propuseseră autorităţile franceze. Oficialul a promis că acest număr va creşte la 35.000 pentru anul care tocmai a început.

Claude Guéant este un aliat important al preşedintelui Sarkozy şi un politician dur în ceea ce priveşte politica de imigraţie. Ministrul a adăugat la conferinţa de presă susţinută marţi că imigranţii care îşi doresc să rămână în Franţa vor trebui să renunţe la tradiţiile care contrazic valorile franceze. "Îi respingem pe cei care trăiesc nişte vieţi închistate în corsete etnice şi religioase, pe cei care trăiesc după propriile legi. Străinii pe care îi primim trebuie să se integreze. Ei trebuie să se adapteze Franţei şi nu invers", a avertizat Claude Guéant.

Majoritatea imigranţilor ajung în Franţa legal, dar autorităţile vor să reducă şi numărul intrărilor legale. Numărul de permise de rezidenţă emise anul trecut a scăzut cu 3,6% faţă de anul precedent, ajungând la un total de 182. 595. Detaliat însă, imigraţia profesională a scăzut cu 26 la sută într-un an, iar imigraţia în interesul familiei cu 14 la sută, potrivit lui.

El a anunţat că vrea să se revină la 150.000 de intrări de străini în Franţa, aşa cum era în anii '90, înainte de ceea ce oficialul a calificat drept o "pierdere a controlului asupra politicii imigraţiei".
Înăsprirea politicii de imigraţie e văzută de analişti ca o încercare a preşedintelui Nicolas Sarkozy de a obţine şi mai mult voturi de la alegătorii de dreapta şi extrema dreaptă. Alegerile se apropie cu paşi repezi - aprilie-mai anul acesta.

Românii, din nou ţintă

Ministrul Claude Guéant s-a referit din nou la românii care comit infracţiuni în Franţa. El spune că delincvenţa străină în general e de "de două până la de trei ori mai mare" decât media naţională. Iar la Paris "10 la sută dintre persoanele deferite justiţiei sunt de naţionalitate română", a precizat el.

Marea Britanie: imigranţii iau slujbele britanicilor

În Marea Britanie, un studiu al unor experţi independenţi - Comitetul consultativ pentru migraţie (MAC) - arată că afluxului mare de imigranţi îi lasă pe britanici fără joburi. Până acum, rapoartele au arătat că imigranţii nu au nicio influenţă asupra şomajului în Marea Britanie.
Potrivit noului studiu, între 2005 şi 2010, 160.000 de britanici nu au mai reuşit să se angajeze deoarece patronii au preferat imigranţi. Au fost cu 23 mai puţine joburi pentru britanici la fiecare 100 de imigranţi veniţi din afara Uniunii Europene.

Comitetul a criticat felul în care miniştrii se folosesc de impactul imigranţilor asupra PIB (care este favorabil) pentru a decide dacă imigraţia pe scară largă este dezirabilă, scrie "Daily Mail". Experţii au sfătuit guvernul să ia în considerare impactul asupra şcolilor, spitalelor, nivelului infracţiunilor şi chiar asupra preţurilor la case. Cotidianul ilustrează studiul cu o poză cu explicaţia: "Români aşteptând în faţa Ambasadei britanice de la Bucureşti pentru a primi viza cu care să poată intra în Marea Britanie".

Studiul vine cu informaţii că imgranţii măresc şi preţurile la case şi chirii. În schimb, imigranţii din cadrul Uniunii Europene, inclusiv cei din estul Europei "au un impact foarte mic sau niciunul asupra ratei şomajului în rândul britanicilor". Luni, MigrationWatch a apreciat că ar fi "o coincidenţă remarcabilă" între creşterea, din 2004, cu 600.000 a numărului de est-europeni care muncesc în UK şi creşterea cu 450.000 a şomajului în rândul tinerilor în aceeaşi perioadă.
Ministrul Imigraţiei, Damian Green, a prins ideea din zbor. "Imigraţia controlată poate aduce beneficii Marii Britanii, dar cea necontrolată poate pune presiune pe serviciile publice, infrastructură şi relaţiile comunitare. Acest studiu arată clar că poate pune presiune şi pe piaţa locală a muncii. Le mulţumim celor de la MAC şi vom lua în considerare studiul, pentru a recăpăta controlul asupra sistemului nostru de imigraţie", spune ministrul britanic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite