Cele mai dure legi împotriva imigraţiei: de la şase luni de închisoare la interzicerea înscrierii într-un sindicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre statele lumii au prosperat şi pe spinarea imigranţilor ilegali. Plecaţi în căutarea unui trai mai bun, mulţi imigranţi acceptă plata la negru sau bani mai puţini. Problemele de integrare ale imigranţilor au determinat multe guverne să adopte legi aspre, scrie "Foreign Policy".

Italia este unul dintre statele care are cea mai dură legislaţie privind imigraţia. Cu o populaţie de imigranţi de circa 4 milioane de suflete, autorităţile de la Roma au adoptat în 2009 o serie de legi care prevăd amendarea imigranţilor cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro şi oferă autorităţilor posibilitatea de a arunca imigranţii ilegali după gratii pentru cel mult şase luni scrie "Foreign Policy".

Înăsprirea legislaţiei nu a făcut decât să accentueze xenofobia în societatea italiană. Începutul anului a fost marcat de revolte violente împotriva imigranţilor la Rosano, în sudul provinciei Calabria, unde se presupune că muncesc circa 20.000 de imigranţi, majoritatea africani. În urma revoltelor, circa 50 de imigranţi şi ofiţeri de poliţie au fost răniţi.

Şi autorităţile australiene au posibilitatea de a arestat orice cetăţean descoperit fără o viză validă. Între 1999 şi 2003, din cauza acestei legi, circa 2000 de copii refugiaţi din Sud-Estul Asiei şi din Orientul Mijlociu şi care căutau azil în Australia au fost reţinuţi. Autorităţile au fost critiocate de nenumărate ori pentru încălcarea drepturilor omului şi pentru tratamente inumane. În Australia se află circa 5,5 milioane de imigranţi.

Imigranţii, "oaia neagră" a Elveţiei

Un alt stat european cu legi extrem de stricte prvind imigranţii este Elveţia. Relaţia dintre localnici şi imigranţii musulmani nu este una lipsită de tensiuni, în spceial de la impunerea pe scena politică a partidului de extremă dreapta, SVP, şi a referendumului din 2009 de interzicere a minaretelor şi a moscheilor. Un proiect de lege propus de SVP presupune deportarea imediată a tuturor imigranţilor condamnaţi la închisoare, şi în funcţie de gravitatea infracţiunii săvâtşite, a membrilor familiilor acestora. Elveţia adăpsteşte circa 1,7 milioane de imigranţi.

Opinia publică internaţională a fost scandalizată de un poster al partidului SVP, în 2007, care înfăţişa două oi albe lovind o oaie eagră sub sloganul „Pentru siguranţă”.

Japonia: "Mulţumim. Acum puteţi pleca"

Deşi Japonia se confruntă cu grave probleme demografice, îmbătrânirea populaţiei şi o lipsă acută de forţă de muncă ieftină, autorităţile de la Tokyo au înăsprit legile împotriva imigranţilor. Printre cele mai controversate acte normative nipone menite să reglementeze acest sector este aşa numită "Lege Nikkei", adoptată în primăvara lui 2009, care permite guvernului să plătească 3.000 de dolari oricărui imigrant pentru a se întoarce în ţara de origine, fără posibilitatea de a mai pune vreodată piciorul pe pământ nipon.  Mulţi au considerat acestă lege o insultă la adresa comunităţii de imigranţi din Japonia, care numără circa 1,7 milioane de persoane, potrivit "Foreign Policy"

Ospitalitate arabă: munciţi, dar nu vă înscrieţi în sindicate

Numărul imigranţilor din Emiratele Arabe Unite reprezintă circa 83,5% din populaţie. De altfel, Emiratele au prosperat şi datorită unei abundenţe a forţei de muncă ieftină din sud-estul Asiei şi India. Şi pentru ca munca imigranţilor să fie cât mai profitabilă pentru patronii arabi, legile le interzic străinilor să se înscrie în sindicate. Astfel, de cele mai multe ori, imigranţii din Emirate lucrează constant 80 de ore pe săptămână şi sunt plătiţi sub nivelul salariului minim pe economie. Nu este nimic neobişnuit ca 12 persoane să împartă aceeaşi cameră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite