Preşedintele rus cere revizuirea cazului lui Mihail Hodorkovski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe ultima sută de metri ca preşedinte în exerciţiu, Dmitri Medvedev a cerut, luni, procurorilor, să verifice „legitimitatea" condamnării lui Miohail Hodorkovski, fost magnat al petrolului şi critic al regimului Putin, relatează BBC.

Potrivit comunicatului emis de Kremlin, Medvedev îl însărcinează pe procurorul general Iuri Ceaika „să analizeze până la 1 aprilie legitimitatea deciziilor judecătoreşti" privind 32 de persoane condamnate, între care Mihail Hodorkovski şi principalul asociat al acestuia, Platon Lebedev.
Opoziţia îi trimisese lui Medvedev, la sfârşitul lui februarie, o lista cu „prizonierii politici", printre care şi Hodorkovski.
Aflat în închisoare din 2005, Hodorkovski (fost patron al companiei Yukos) a fost condamnat în două procese succesive la 13 ani de închisoare pentru fraudă fiscală, spălare de bani şi deturnare de petrol. Ar trebui să rămână după gratii până în 2016, conform condamnării. El susţine că ambele procese au fost motivate politic şi că adevăratul motiv este că Vladimir Putin a dorit să regleze nişte conturi, după ce patronul Yukos a criticat regimul şi a finanţat opoziţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite