Parlamentul grec aprobă măsurile de austeritate, în ciuda "mamei tuturor grevelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul deputat al socialiştilor (la putere) care a votat împotrivă a fost dat imediat afară din partid.

Premierul grec, Giorgios Papandreu, a reuşit să obţină un vot la limită pentru a trece noul pachet de austeritate prin Parlament. Măsurile, cerute de creditorii FMI, UE şi BCE, au trecut cu 153 de voturi din 300. Măsurile se referă la concedierea a 30.000 de angajaţi din sectorul public, la noi taxe şi noi reguli care să facă piaţa muncii (atât în domeniul public, cât şi cel privat) mai flexibilă. Acesta a fost articolul care a creat cele mai multe nemulţumiri în rândul sindicatelor, deoarece presupune o angajare şi o concediere mai simplă a angajaţilor. Însă în ciuda celor două zile de grevă ce au paralizat întreaga Grecie, pachetul a fost votat. Joi după-amiază, un protestatar a murit, în timpul protestelor din faţa Parlamentului. Potrivit BBC, e vorba de un sindicalist între două vârste. "Protestatarul a murit de atac de cord. Nu a fost rănit în incidente", a precizat ministrul adjunct pentru protecţia cetăţenilor, Manolis Otonas.


Votul din Grecia pentru adoptarea pachetului de măsuri de austeritate începuse cu stângul joi seara. Un parlamentar al socialiştilor (PASOK, aflat la guvernare) a votat pentru respingerea tăierilor, relatează Reuters. Este vorba de fostul ministru al Muncii, Luca Katseli. Decizia reduce majoritatea fragilă a premierului Giorgios Papandreu, de doar patru locuri în Parlament, lăsându-l cu 153 de voturi din totalul de 300.
Parlamentarul a fost exclus imediat din partid. "Premierul a trimis o scrisoare şefului Parlamentului, prin care îl anunţă că îl exclude pe Luka Katseli din grupul parlamentar PASOK", a declarat o sursă din partidul de guvernare.

Între timp, apar semnale că problemele din Grecia afectează tot mai mult economia mondială. Şeful Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a explicat senatorilor că criza datoriilor din Grecia şi din alte părţi ale Europei afectează economia SUA. Bernanke a descris situaţia drept "îngrijorătoare".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite