Grecia va primi banii, chiar dacă nu şi-a făcut temele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia va primi în noiembrie următoarea tranşă de bani - opt miliarde euro. Banii erau necesari pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată.

Aprobarea a venit de la inspectorii UE, FMI şi BCE ("troica"), chiar dacă a fost formulată cu rezerva că Atena nu şi-a îndeplinit ţintele impuse de instituţiile financiare internaţionale. Inspectorii au explicat că Grecia a făcut anumite progrese în domeniul fiscal, dar că nu a făcut destule în ceea ce priveşte privatizările şi reformele structurale necesare pentru a ieşi din criza datoriilor.
Inspectorii CE, FMI şi BCE au arătat că Grecia va rata ţinta de deficit din acest an, iar pentru a o respecta pe cea de anul viitor va fi necesară "implementarea decisivă" a măsurilor de austeritate.
"Odată ce Eurogrupul şi Consiliul Director al FMI vor aproba concluziile celei de-a cincea evaluări, următoarea tranşă de opt miliarde euro (5,8 miliarde euro din partea statelor membre şi 2,2 miliarde euro de la FMI) va deveni disponibilă, cel mai prbabil, la începutul lunii noiembrie", se arată într-un comunicat transmis marţi de reprezentanţii CE, FMI şi BCE. Economia Greciei ar începe să îşi revină abia din 2013, au mai precizat inpectorii.
"A fost o decizie politică, nu o decizie a experţilor sau a economiştilor", este de părere Joerg Kraemer, analist economic la Commerzbank, citat de Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite