Grecul Papandreu cere încrederea Parlamentului…ca să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lanţul slăbiciunilor: Premierul elen va demisiona doar dacă poate ieşi din scenă cu fruntea sus, cu tot cu votul de încredere din Parlament. Opoziţia conservatoare a acceptat ratificarea acordului de salvare european şi formarea unui guvern de uniune naţională, dar cu condiţia ca Papandreu să plece.

O nouă întoarcere la 180 de grade, ce pare a fi devenit deja marca premierului grec Giorgios Papandreu. După ce a explicat clar că nu va demisiona, el s-ar fi angajat joi seara să părăsească puterea, dar doar dacă va câştiga votul de încredere din Parlament. Papandreu ar fi luat această decizie împreună cu miniştrii săi, potrivit unor surse guvernamentale de la Atena, citate de "Le Point".

În locul său, Papandreu ar dori să lase un guvern de uniune naţională. Însă pentru a pleca, oamenii din propriul partid (PASOK, socialişti) trebuie să-l ajute să câştige votul de încredere de vineri.

De fapt, ce s-ar încerca acum ar fi o ieşire din scenă onorabilă pentru Papandreu, după şocul pe care l-a provocat prin anunţul referendumului statelor europene şi pieţelor financiare. "I s-a spus că trebuie să se retragă cu calm, pentru a-şi salva partidul. Totul s-a petrecut într-o manieră civilizată, fără ranchiună", a explicat sub acoperirea anonimatului, o sursă din administraţia de la Atena.

Potrivit aceleiaşi surse, în cadrul întâlnirii, Giorgios Papandreu a recunoscut că a făcut o greşeală când a anunţat, luni, că va ţine referendum pentru aprobarea planului european de salvare.


Paradoxal, plecarea va avea loc doar dacă premierul va supravieţui votului de încredere, ceea ce nu e deloc sigur.
Papandreu a fost criticat pentru ideea referendumului atât de oameni din propriu guvern (printre care ministrul de Finanţe Evangelos Venizelor) cât şi în cadrul fracţiunii sale parlamentare. Un parlamentar socialist a părăsit partidul, alţi doi au declarat că vor vota împotriva lui. Unul dintre ei s-a răzgândit deja, după ce premierul a renunţat la referendum, dar votul ar fi oricum unul pe muchie de cuţit (151 din 300).
Opoziţia consevatoare (ND - Noua Dreaptă, condusă de Antonis Samaras) a cerut şi ea în repetate rânduri plecarea lui Papandreu şi organizarea de alegeri anticipate. Dreapta a pierdut puterea în 2007, în favoarea socialiştilor din PASOK.

Opoziţia s-a răzgândit şi ea: va aproba planul european

Acum, conservatorii ar fi acceptat ideea unui guvern de uniune până la organizarea de alegeri, dar se află acum în poziţia de forţă şi dictează termenii, spune acelaşi oficial. Conform unor alte surse citate de "Le Point", de data aceasta din cadrul Partidului Conservator, Noua Democraţie ar dori formarea unui guvern de tehnocraţi, dar condiţia este plecarea lui Papandreu. "Nici măcar nu cerem să avem oameni de-ai noştri în acest guvern. De fapt, cea mai bună soluţie ar fi să fie un Executiv total apolitic", spun conservatorii.

Cert este că există un acord între putere şi opoziţie ca acest viitor guvern de uniune naţională să artifice acordul de salvare european adoptat pe 27 octombrie, la Bruxelles.

Liderul ND, Antonis Samarasa cerut, într-un comunicat, "formarea unui guvern de tranziţie, temporar, al cărui mandat să fie acordat doar pentru convocarea alegerilor şi ratificarea planului de salvare. Am ajuns aici, din cauza politicii guvernului şi noul acord de finanţare este inevitabil şi trebuie să fie garantat". Liderul opoziţiei a fpcut astfel el însuţi o voltă, după ce până acum a avut luări de poziţie ostile noilor măsuri de austeritate conţinute de planul european.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite