“Mama tuturor grevelor” blochează tot ce mai mişcă în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva din Grecia va ţine două zile şi va paraliza toată ţara. Transportul aerian e blocat până miercuri după-amiază. Nu merg însă nici trenurile, nici autobuzele, nici taxiurile, nici feriboturile. Majoritatea magazinelor din centru, inclusiv brutăriile şi chioşcurile unde se vând de toate - de la ţigări, ziare, până la gumă de mestecat - erau închise deja luni dimineaţa. Mai mulţi patroni de magazine au declarat pentru pre

Greva ce a început miercuri dimineaţă va fi cea mai mare din Grecia ultimilor zeci de ani, spun sindicatele citate de Associated Press. Asta, în condiţiile în care ultimii doi ani au fost un fel de grevă continuă cu mici pauze pentru greci. Greva generală urmează câtorva greve mai mici, „sectoriale", de zilele trecute: greva inspectorilor financiari, a gunoierilor, a jurnaliştilor.

Însă greva ce va avea loc miercuri şi joi va paraliza întreaga ţară. Avioanele nu decolează şi nu aterizează, transportul public e blocat, vămile sunt închise. La fel, magazinele şi şcolile.
Muncitorii din toate sectoarele - de la dentişti la doctori, avocaţi, patroni de magazine, inspectori fiscali, hamali, farmacişti, profesori - au refuzat să intre la muncă în această dimineaţă.

Majoritatea magazinelor din centru, inclusiv brutăriile şi chioşcurile unde se vând de toate - de la ţigări, ziare, până la gumă de mestecat - erau închise deja de dimineaţă. Mai mulţi patroni de magazine au declarat pentru presă că au primit ameninţări că, în cazul în care şi-ar deschide magazinele, le vor fi devastate.

O veste bună există însă: traficul aerian va fi reluat după-amiaza, după ce controlorii de trafic aerian s-au răzgândit şi au decis să nu mai facă grevă 48 de ore, ci doar 12. Ceea ce înseamnă că circa 150 de zboruri au fost anulate. Metroul din Atena va circula, în mare parte din zi. Feriboturile rămân însă în porturi.

Forţe poliţieneşti impresionante - 3.000 - au fost desfăşurate deja pe străzile Atenei, pentru a ţine piept zecilor de mii de oamenii ce vor măsălui până în faţa Parlamentului. La ultima grevă generală, în iunie, poliţia a reuşit cu greu să facă faţă violenţelor şi distrugerilor.
În iunie, deşi sub presiunea străzii, deputaţii greci au reuşit să treacă pachetul de măsuri de austeritate cerut de creditori - FMI, UE şi BCE. În acceaşi situaţie se vor găsi însă azi, când încep dezbaterile pe marginea unor noi tăieri salariale şi noi creşteri de taxe.

Sufocaţi de gunoaie

Protestatarii vor trebui să suporte însă mirosul pestilenţial de pe străzi. Mormane de gunoaie se ridică din loc în loc, pentru că gunoierii sunt deja în grevă de 17 zile. Funcţionarii publici sunt şi ei în "grevă de ocupaţie" de câteva zile. De pildă, Ministerul de Finanţe este "sub ocupaţie" de mai multe zile.Angajaţii nici nu pleacă, nici nu lucrează, nici nu lasă pe nimeni să intre.

Premierul Giorgios Papandreu a făcut apel la populaţie să înceteze greva. "I-aş întreba pe cei care ocupă clădirile ministeriale, care inundă străzile cu gunoaie, care închid porturile, care închid Acropolele dacă asta ne ajută într-adevăr să ne punem pe picioare. Bineînţeles că nu", a declarat Papandreu, în Parlament.

Ce încearcă să blocheze greviştii?

Greviştii vor încerca să blocheze intrarea deputaţilor în Parlament. Grecii încearcă să îi împiedice să mai taie din salarii şi pensii şi să concedieze o altă "tranşă" de funcţionari publici.

Astfel, 30.000 de funcţionari publici ar urma să îşi piardă slujbele, iar contractele colective de muncă vor dispărea.
Grecia este însă nevoită să adopte măsurile de austeritate dacă vrea să primească următoarea tranţă de opt miliarde de euro din împrumutul de 110 miliarde. Fără această tranşă, din noiembrie nu va mai avea bani deloc pentru salarii şi pensii.

Liderii Uniunii Europene vor trebui să prezinte, până pe 23 octombrie, un plan pentru salvarea euro şi a Greciei. Unele state din zona euro au insistat ca un grup de experţi ai Comisiei Europene să fie împuternicit şi trimis în Grecia pentru a interveni direct acolo unde trebuie să intervină. De pildă, unde este vorba de vânzarea activelor de stat. Guvernul grec a refuzat să comenteze informaţiile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite