Lovitură grea pentru Angela Merkel în landul Renania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au pierdut teren în alegerile de duminică din landul Renania de Nord - Vestfalia. Scorul este mult sub aşteptări - 25,7% (cu nouă procente mai puţin ca în 2010), mai ales că e vorba de cel mai mare land, în termeni de populaţie (18 milioane de locuitori).

Cu 16 luni înainte de alegerile legislative generale, partidul lui Merkel îşi continuă căderea, în timp ce social-democraţii (SPD, care se opune politicilor de austeritate) sunt în creştere, scrie "Le Point".

Este un avertisment serios pentru cancelarul Merkel (venită la putere în 2005 şi apoi realeasă în 2009): după greci şi francezi care au penalizat la vot guvernele ce le-au impus austeritatea, a venit rândul germanilor.

Social-democraţii, conduşi de Hannelore Kraft, preşedinta de land la final de mandat, însă care are încă o cotă de popularitate ridicată, au obţinut 38,2% din sufragii, cu 3,7% mai mult decât în 2010. Şi în acest land, piraţii au marcat un scor excelent, continuându-şi ascensiunea generală. Au luat 8,5% din voturile Renaniei.
"O înfrângere amară"

"E o înfrângere usturătoare pentru Angela Merkel şi CDU", a apreciat secretarul general al SPD, Andrea Nahles. Opinia a fost confirmată de şeful creştin-democraţilor din land, Norbert Röttgen. "Această înfrângere este amară, clară şi produce mult rău. E înfrângerea CDU, dar înainte de orice, e înfrângerea mea". Apoi, şi-a dat demisia de la direcţia regională a CDU. "Rezultatul ne depăşeşte cu mult temerile", a recunoscut şi un alt înalt responsabil din partid, Peter Altmeier.

După aflarea rezultatelor, social-democraţii vor forma o alianţă cu Verzii (care au obţinut tot 12%) .

Landul Renania de Nord-Vestfalia cântăreşte greu în viaţa politică a Germaniei. Un singur exemplu: în 2005, după ce a pierdut acest land, fostul cancelar social-democrat Gerhard Schröder a convocat alegerile anticipate ce au adus-o pe Angela Merkel la putere. Una peste alta, bilanţul actualei coaliţii CDU-FDP de la guvernare este dezastruos, notează "Le Point". FDP (liberalii) nu au reuşit să treacă pragul de 5% în şase scrutine regionale, iar CDU a pierdut landul-fief istoric Baden-Württemberg, dar şi Hamburgul, cel de-al doilea oraş ca mărime. În alte regiuni, nu a obţinut decât în jur de 20% dintre voturi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite