“Generaţia pierdută” a Portugaliei umple Germania. Nemţii îi vânează pe muncitorii portughezi cu calificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima industrie "înfloritoare" a ţărilor atinse de criză din sudul Europei este masa de muncitori cu calificări înalte. Iată d ece a crescut brusc în Spania, Grecia şi Portugalia numărul celor care îşi doresc să înveţe germana.

Foarte vânaţi de companiile germane sunt portughezii cu calificări - în Germania există o penurie de muncitori calificaţi în anumite domenii, scrie "Der Spiegel". Angajatorii germani caută în special asistente şi ingineri şi au lansat o campanie masivă de recrutare în Portugalia, unde o treime dintre tineri sunt şomeri.

Una dintre poveştile citate de săptămânalul german este cea a Helenei Mourão, o tânără asistentă portugheză pe care patru companii germane doreau s-o angajeze. A ales să lucreze pentru o clinică din sudul Germaniei, în Sindelfingen. Prietenul ei, un inginer civil portughez, se aşteaptă şi el la oferte generoase.

Mourão şi alte 100 de asistente s-au prezentat la Porto, la primul târg de joburi comun organizat de agenţiile naţionale din Germania şi Portugalia. În prezent, muncitorii tineri şi calificaţi sunt cea mai căutată "marfă" portugheză. "Sunt oameni de top, cu o educaţie bună", explică Joachim Erhardt, manager la un spital german. Cum nou-veniţii nu cunosc germana, spitalul le plăteşte în primele şase luni cazarea şi cursuri intensive de germană.

Economia înfloritoare a Germaniei şi populaţia tot mai îmbătrânită determină companiile să caute cu disperare forţă de muncă gata formată în alte regiuni ale Europei. Companiile internaţionale mari, dar şi cele germane mici şi mijlocii au nevoie de tot felul de ingineri, în timp ce în spitale personalul nu e niciodată complet. Joachim Erhardt estimează că în sectorul sănătăţii va fi nevoie de încă 800.000 de doctori, asistente, brancardieri, până în 2020.

Structurile instituţionale germane încearcă să ţină pasul. Serviciul internaţional al Agenţiei Federale pentru Angajare a avut sarcina, până anul trecut, să găsească joburi pentru germanii care doreau să muncească în străinătate. Trei din echipele serviciului au fost desfiinţate anul acesta din cauza absenţei cererii. În schimb, funcţionarii se concentrează acum pe târguri de locuri de muncă de la Porto, Napoli, Barcelona, unde pot recruta muncitori pentru companiile germane.

Muncitori - doar de pe alte pieţe

Şi nu se întâmplă doar în landuri unde în general şomajul era extrem de scăzut, precum Baden-Württemberg sau Bavaria. Chiar şi în Westphalia, considerat până acum un land mai puţin prosper, condiţiile pe piaţa muncii s-au îmbunătăţit mult. Dar asta înseamnă şi că firmele şi instituţiile găsesc tot mai greu oameni pe care să-I angajeze. "Când am dat ultima dată anunţ pentru ocuparea unui loc de muncă, răspunsul a fost zero", spune Myra Mani, directorul unui centru de refacere a bolnavilor din Lüdenscheid. Aşa că cea mai bună soluţie, chiar şi pentru această companie rămân portughezii. Europenii, dacă ştiu deja limba şi o pot învăţa şi mai ales dacă au calificările necesare, obţin imediat permisele de muncă.
Mai apar şi probleme de altă natură. Unii tineri portughezi, chiar dacă sunt şomeri, sunt reticenţi când aud de Germania. "Germania şi Merkel nu prea sunt plăcuţi în Portugalia", crede directoarea. Dar pe măsură ce criza se acutizează, reticenţele de acest fel încep să dispară.

Portugalia îi încurajează să plece

Politicienii de la Lisabona au o abordare "pragmatică" a problemei, scrie "Der Spiegel". Îi încurajează deschis pe tineri să-şi încerce norocul peste hotare. Portugalia are deja o tradiţie îndelungă când vine vorba de imigraţie. În 2010, 20% din populaţia Portugaliei trăia în străinătate, conform statisticilor Băncii Mondiale. Portughezii se îndreaptă atât spre fostele colonii - Brazilia, Mozambic, Angola - cât şi spre statele din nordul Europei. Există comunităţi tot mai mari de portughezi în sudul Germaniei, dar şi în Elveţia.
După ce au citit că inginerii pot câştiga între 6.000 şi 8.000 de euro pe lună în Germania şi că nu există taxe de şcolarizare pentru copii, 14.000 de portughezi au depus cereri de angajare la autorităţile din orăşelul care făcuse anunţul. Unii nici măcar nu au aşteptat să fie chemaţi la interviu, s-au prezentat pur şi simplu în Schwäbisch Hall.

Acelaşi fenomen se întâmplă şi în alte state lovite de criză. Un tărâm extrem de propice pentru firmele germane care vor să angajeze este şi Spania, unde şomajul i-a lovit şi pe absolvenţii de studii superioare. În plus, şapte din zece din tinerii spaniolii îşi doresc să plece din ţară. Companii precum BMW sau compania de piese de schimb Ferchau participă de asemenea la târgurile de locuri de muncă din Spania. În ultima lună, organizaţia pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Baden-Württemberg a "importat" 100 de ingineri spanioli la Stuttgart. Totuşi, cea mai mare piedică în calea unui job mult-dorit în Germania rămâne faptul că majoritatea nu cunosc germana. Astfel se explică şi de ce a crescut brusc numărul de cereri pentru cursuri de învăţare a limbii germane în sudul Europei.
Alţi angajatori - câteva spitale din Frankfurt, de pildă - plătesc pentru cursuri intensive de germană pentru cei selectaţi la Institutele Goethe din ţara selectată.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite