Costul exorbitant al renunţării Germaniei la energia nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Siemens a calculat că aceste pierderi vor fi între 1.400 şi 1.700 de miliarde de euro

Pierderea estimată e uriaşă : 1.700 de miliarde de euro până în 2030. Şi asta pentru că guvernul de la Berlin a decis, după catastrofa de la Fukushima, să renunţe la energia atomului. Gigantul industrial Siemens a fost cel care a publicat estimarea, scrie "Le Figaro". Iar investiţiile destinate abandonării energiei nucleare vor fi suportate "fie de clientelă, fie de contribuabil".

În mai, cabinetul Angelei Merkel a decis ca Germania îşi va scoate progresiv din uz până în 2022 toate reactoarele. Şi opt reactoare din 17 au fost deja oprite. În septembrie anul trecut, Siemens a decis şi el să abandoneze producerea de tehnologie specifică industriei nucleare.

Înaintea sa, RWE (electricitate) a estimat costul renunţării la energia nucleară la "doar" 300 de miliarde de euro. Diferenţa faţă de cifra avansată de Siemens se explică prin faptul că folosesc două metode de calcul. Siemens a luat în calcul toate elementele: înlocuirea centralelor nucleare prin alte mijloace de producţie, amenajarea reţelelor şi mai ales dezafectarea instalaţiilor existente.

Costul este uriaş. Prin comparaţie, Observatorul european al pieţelor de energie apreciază că e nevoie în întreaga Uniune Europeană de 1.000 de miliarde de euro până în 2020 pentru a face investiţii în modernizarea centralelor, reţelelor electrice şi înlocuirea instalaţiilor învechite.

Iar costurile nu sunt doar financiare, ci şi umane. În august, E.ON a anunţat că va concedia 11.000 din cei 79.000 de angajaţi. Înainte de asta, anunţase pierderi de 1,4 miliarde de euro - pierderi nete pentru un trimestru, explicând că motivul este decizia cancelarului Merkel de a renunţa la energia nucleară. La rândul său, RWE anunţase în august pierderi trimestriale de 229 de milioane de euro. În întregul sector din Germania, se estimează că îşi vor pierde locurile de muncă circa 50.000 de oameni.

Veştile proaste pentru Germania s-au tradus însă în veşti bune pentru Franţa. Exporturile de electricitate ale Hexagonului s-au dublat, în mare parte din cauza deciziei vecinului său german de a renunţa la producţia de electricitate nucleară, relatează Reuters. Franţa îşi asigură 80% din necesarul electric din energia nucleară. Este şi exprotator de energie nucleară, şi de tehnologie nucleară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite