Noul preşedinte german: un fost pastor din RDG, veşnic în luptă cu STASI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost pastor din RDG, Joachim Gauck, în vârstă de 72 de ani, a fost ales duminică preşedinte al Germaniei, şansele singurei sale concurente, Beate Klarsfeld, fiind aproape nule, deşi a luptat şi ea împotriva nazismului toată viaţa sa. Gauck a fost însă cel care a reunit consensul coaliţiei de guvernare şi pe cel al opoziţiei.

Acest scrutin prezidenţial anticipat a fost necesar după demisia, la 17 februarie, a conservatorului Christian Wulff, suspectat de corupție, un caz care a generat scandal în Germania.
Mandatul prezidenţial este de cinci ani. Preşedintele ocupă o funcţie în special onorifică, dar e văzut ca o autoritate morală.

Un "patriot luminat" veşnic în luptă cu STASI

Septuagenarul, zâmbitor şi cunoscut pentru modul său direct de exprimate, se vede în noua funcţie drept un apărător al libertăţii şi un "profesor de politică itinerant", care vrea să îi reînveţe pe concetăţenii săi că "trăiesc într-o ţară bună şi că o pot iubi".

Joachim Gauck a fost nevoit să aştepte 50 de ani pentru a trăi într-un sistem democratic. El a fost multă vreme pastor luteran în nord-estul Germaniei, unde a crescut cancelarul Angela Merjek, ea însăşi fiică de pastor.

Născut în ianuarie 1940 la Rostock (nord-est), el a fost martorul arestărilor şi detenţiilor arbitrare ale poliţiei politice est-germane, STASI, care l-a spionat şi pe el timp de mai mulţi ani.

Tatăl lui a fost arestat şi condamnat la muncă forţată în Siberia, în perioada în care Joachim Gauck era încă un copil. Mai târziu, el va alege să studieze teologia şi nu îşi va putea satisface dorinţa iniţială de a deveni jurnalist din cauza trecutului familial. El va deveni pastor în 1967.

În timp ce regimul est-german este în pragul dispariţiei, el îşi foloseşte poziţia pentru a apăra drepturile omului şi când izbucnesc manifestaţiile din 1989, care vor conduce la căderea Zidului Berlinului în noiembrie, el devine purtătorul de cuvânt al colectivului opozanţilor Noul Forum la Rostock.

Ca un simbol, el a fost ales preşedinte al Germaniei reunificate în această duminică, la 22 de ani după ce a fost ales deputat în cadrul primelor şi ultimelor alegeri libere din RDG.

El a fost ales în 1990 la conducerea centrului desemnat să conserve şi să exploateze arhivele STASI şi va ocupa acest post timp de zece ani, devenind încarnarea muncii germane asupra fostei dictaturi comuniste. Acest birou a înregistrat 2,8 milioane de cereri de consultare a dosarelor de la căderea Zidului Berlinului.

Acest lucru face din el oaia neagră a stângii radicale, Die Linke, care reuneşte nostalgici ai RDG.

Est-germanii, în special unii fondatori ai Nolui Forum, i-au reproşat angajamentul tardiv în mişcarea de contestare din toamna lui 1989.

Foarte popular, mai ales în Germania de Vest, Joachim Gauck nu aparţine niciunui partid. El se defineşte drept un "conservator al stângii liberale" şi un "patriot luminat". În urmă cu doi ani, el a acceptat totuşi să fie candidat la preşedinţie. Atunci, a pierdut în faţa lui Christian Wulff.


"Ce duminică frumoasă!"

Gauck, independent politic, a obţinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate în cadrul Adunării Federale desemnate să aleagă preşedintele.
"Accept acest vot", a declarat solemn Gauck în faţa Adunării Federale, la câteva minute după anunţarea rezultatelor.


"Ce duminică frumoasă!", a exclamat el, amintind că în urmă cu 22 de ani au avut loc primele şi ultimele alegeri libere în RDG, cu câteva luni înainte de reunificarea germană din 3 octombrie 1990. "Nu voi uita niciodată aceste alegeri. Niciodată!", a declarat el, vizibil emoţionat.
"Aţi ales un preşedinte care nu poate gândi fără ideea de libertate", a adăuga el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite