Bill Gates a “ocupat” summitul G20 cu taxa Robin Hood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Făcându-se portavocea "indignaţilor" şi a mişcării "Occupy Wall Street", fondatorul Microsoft a ocupat tribuna vorbitorului la summitul G20 de la Cannes pentru a susţine ideea creării unei taxe Robin Hood (sau, aşa cum le place protestatarilor francezi să o traducă, "La taxe Robin des Bois").

A fost invitat de preşedintele francez să facă asta, întrucât ideile sale convergeau la acest capitol cu cele ale lui Nicolas Sarkozy, care a apreciat că aducând asemenea somitate a lumii afacerilor, taxa sa pe tranzacţii financiare va avea şanse mai mari. Ideea se loveşte de refuzul Marii Britanii şi al Statelor Unite, scrie "The Guardian".

O mică taxă pe tranzacţiile financiare (tranzacţionare de acţiuni şi de obligaţiuni), a explicat Gates, ar duce la strângerea a 48 de miliarde de dolari care să ajute la combaterea sărăciei. În contextul crizei mondiale, statele, chiar şi cele dezvoltate, şi-au tot redus bugetul alocat ajutorului internaţional.
Marea Britanie ar sprijini o taxă pe tranzacţii financiare doar dacă ar fi introdusă global.

De asemenea, miliardarul filantrop va îndemna statele G20 să îşi folosească o mică parte din venituri pentru a suplimenta cu 0,7% ajutoarele internaţionale. "Ajutoarele astea chiar funcţionează. Numărul morţilor e mult mai mic atunci când un vaccin e livrat la timp", insistă Gates.

"Banii aceştia ar face diferenţa"

Surse din Trezoreria britanică explică însă că Marea Britanie poate cotiza cu un 0,7% fără a introduce o taxă pe tranzacţii financiare. "Sectorul privat nu a investit în dezvoltare (n.r. a ţărilor sărace) atât cât ar fi trebuit,pentru că provocările nu au fost mereu evidente. Dar o implicare mai mare poate fi stimulată", concluzionează Bill Gates. Propunerea are şanse minime să fie adoptată, în ciuda optimismului fondatorului Microsoft.
"Este foarte plauzibil ca anumite tipuri de taxe pe tranzacţii financiare să funcţioneze. Iar banii aceştia ar putea fi bine cheltuiţi şi ar putea face diferenţa", spune Gates. Fondatorul Microsoft a explicat şi că o creştere a taxelor la tutun şi la combustibilul pentru avion ar putea alimenta iniţiative globale în domeniul sănătăţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite