Un nou front în Afganistan: lupta de convingere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Premierul britanic, Gordon Brown, susţine că 5.000 de talibani au fost readuşi pe calea păcii prin vorbe bune. Un plan de convingere a insurgenţilor talibani să treacă de partea

>> Premierul britanic, Gordon Brown, susţine că 5.000 de talibani au fost readuşi pe calea păcii prin vorbe bune.

Un plan de convingere a insurgenţilor talibani să treacă de partea coaliţiei se află în centrul strategiei premierului britanic, Gordon Brown, pentru reconstrucţia Afganistanului. Numărul luptătorilor loiali talibanilor în momentul de faţă este estimat la circa 5.000, iar Brown susţine că alţi 5.000 au renunţat la luptă în ultimii ani.

Gordon Brown a anunţat "schimbarea punctului de concentrare" a politicii din Afganistan. El a declarat în Camera Comunelor că va susţine efortul preşedintelui afgan Hamid Karzai de reconciliere cu membrii de rang mijlociu ai armatei talibane.

"Dacă sunt pregătiţi să renunţe la violenţă şi să respecte Constituţia ţării şi principiile de bază ale drepturilor omului, atunci există loc pentru ei în societatea şi economia afgană", a spus el. Brown a discutat despre acest lucru la Kabul, cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, la începutul acestei săptămâni.


El a spus că negocierile directe cu talibanii nu sunt o opţiune, dar că este nevoie de realism în abordarea insurgenţei care durează de ani de zile.


"Scopul nostru este să dezrădăcinăm elementele violente şi pe cele care îndeamnă la violenţă şi să îi sprijinim pe cei care doresc pacea", a spus el.


Oficialii britanici susţin că 5.000 de luptători talibani au fost de acord să renunţe la arme. Aceştia nu sunt din rândurile liderilor, ci reprezintă în principal luptători "de rangul doi" şi "de rangul trei". Printre ei sunt agricultori afgani care au luptat ocazional, fiind plătiţi pentru acest lucru de talibani cu cinci dolari pe zi.

Negocierile directe cu liderii sunt excluse

Marea Britanie a alocat 450 milioane de lire pentru stimularea economiei afgane în perioada 2009-2012. Banii vor fi cheltuiţi de guvernul afgan pentru încurajarea întreprinzătorilor şi refacerea infrastructurii. O parte a lor este destinată unei agenţii înfiinţate de guvernul de la Kabul, care încearcă să convingă foştii luptători ai rezistenţei afgane să renunţe la arme.

Gordon Brown a declarat că sprijină eforturile liderului afgan Hamid Karzai de a rupe rândurile talibanilor şi prin ademenirea unor luptători de partea forţelor coaliţiei. Brown a dezminţit totuşi informaţiile apărute în presă, potrivit cărora va negocia cu importanţi lideri talibani care conduc insurgenţa. Dezertorii din armata talibană vor fi sprijiniţi numai dacă renunţă la violenţă, a declarat Brown. Oficialii susţin că, în plus, 50 de "lideri" talibani au fost ucişi numai în acest an.


Divergenţe americano-britanice pe tema opiului


Americanii şi britanicii au fost în dezacord în privinţa strategiei de eradicare a producţiei de opiu, care alimentează bugetul talibanilor, şi a invadat piaţa occidentală a drogurilor. Cifrele date publicităţii în iulie arată că producţia ilicită de opiu atinge un alt record în acest an.


SUA au insistat pentru distrugerea recoltelor prin pulverizarea de substanţe din avion. Dar a renunţat în faţa opoziţiei europene conduse de Marea Britanie, care a susţinut că acest lucru ar submina eforturile de a câştiga încrederea afganilor. Jumătate din venitul naţional al ţării în acest an provine din comerţul ilicit.


Printr-o operaţiune secretă acum patru ani, Marea Britanie a alocat aproape 20 milioane de lire fermierilor care au promis să renunţe la culturile de mac.


Un recent raport al ONU arată însă că cei mai mulţi cultivatori de mac sunt persoane bogate care nu fac acest lucru pentru a ieşi din sărăcie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite