VIDEO Preşedintele francez are şi el probleme cu corespondentul unei agenţii străine de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Non, non, non et non...! Sarkozy refuză de patru ori să răspundă la o întrebare legată de retrogradarea Franţei. Ăntrebarea i-a fost adresată de corespondentul pentru Franţa al agenţiei Reuters.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a refuzat cu îndărătnicie să răspundă la o întrebare legată de scăderea ratingului ţării sale de către agenţia S&P. A refuzat nu o dată, ci de patru ori.

Preşedintele francez s-a înfuriat când reporterul a insistat pe această temă în cursul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la Madrid împreună cu şeful guvernului spaniol. Reporterul (corespondent al Reuters pentru Franţa) l-a întrebat pe Sarkozy dacă va considera retrogradarea drept un eşec şi dacă această problemă va afecta relaţiile cu Germania şi va scădea influenţa Hexagonului, relatează "Le Parisien".

Sarkozy, agitat, i-a răspuns: "Probabil că nu aveţi ultimele informaţii. Deci, îmi puteţi pune o întrebare ţinând cont de ultimele informaţii?". Jurnalistul reformulează: "Vă întreb dacă dvs consideraţi pierderea triplului A drept un eşec şi dacă îndepărtarea de Germania..". Sarkozy îi retează întrebarea: "Vă repet, nu aveţi ultimele informaţii. Deci, dacă îmi puneţi o întrebare în lumina ultimelor informaţii, voi răspunde, dar dacă îmi puneţi o întrebare pe ce s-a întâmplat vineri...".

Jurnalistul de la Reuters: "Atunci, despre Moody's ce părere aveţi?".
Sarkozy: "Nu, formulaţi o întrebare. "Moody's" nu înseamnă mare lucru".
Jurnalistul: "După Standard & Poor's, are acum Moody's o sabie a lui Damocles pe care o ţine deasupra politicii economice franceze?"

Răspunsul lui Sarkozy: "Nu înţeleg această întrebare. Dacă vrea cineva să îmi pună o întrebare pe care să o pot înţelege, îi voi răspunde bucuros, dar întrebarea dumneavoastră nu o înţeleg".
Întrebarea este apoi reluată de o jurnalistă spaniolă: "Vorbiţi-ne de retrogradarea datoriei suverane din anumite state de către agenţiile de rating. Mă refer la Franţa şi Spania".

Nicolas Sarkozy îi răspunde: "Voi încerca să răspund. E mult mai bine când înţeleg întrebările. În primul rând, doamnă, în Franţa şi presupun că şi în Spania, nu agenţiile de rating trebuie să definească politicile economice. Vineri, o anumită agenţie (S&P) a decis că Franţa nu merită AAA. Luni, o altă agenţie (Moody's) a confirmat că Franţa îşi păstrează triplul A. Deci, sunt două agenţii din trei (şi Fitch a păstrat ratingul maxim pentru Hexagon, n.r.). În faţa acstor decizii trebuie să-ţi păstrezi sângele rece şi distanţa. Convingerea mea este că nu schimbă nimic. Trebuie să ne reducem deficitul, cheltuielile, trebuie să ne îmbunătăţim competitivitatea economiei pentru a reintra pe drumul creşterii economice".

Decizia S&P a survenit cu 100 de zile înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa. Socialistul François Hollande are dat în continuare favorit de sondaje.

Urmăreşte aici discuţia preşedintelui francez cu jurnalistul de la Reuters:

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite