Poliţia franceză a împuşcat mortal un recidivist român, la Marsilia. La Paris, poliţiştii români patrulează fără arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Moraru, un român de 30 de ani - a fost îmăuşcat mortal luni, de poliţiştii din Marsilia. Glonţul i-a atins artera carotidă. Românul este recidivist, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de "Le Parisien".

Românul era cunoscut deja poliţiştilor francezi pentru furt şi agresiuni armate. Complicii săi, de 21 şi 22 de ani, dar de naţionalitate franceză, sunt în arest şi vor fi audiaţi pentru tentativă de omor şi furt armat. Cei trei au furat 6000 de euro în cursul unui atac foarte violent, în cursul căruia unul dintre ei a ameninţat cu arma patronul unui mic magazin, pentru a deschide casa de bani.

Semnalul de alarmă a fost dat de un agent de securitate şi de un funcţionar al comisariatului din Marsilia, care se găseau din întâmplare în clădire. Îşi făceau cumpărăturile. Patru poliţişti de patrulă şi doi membri ai forţelor de intervenţie au venit şi i-au surprins pe răufăcători exact când ieşeau din magazin, relatează "Le Parisien". Când s-au pomenit faţă în faţă cu forţele de ordine, infractorii au deschis focul. Poliţiştii au ripostat, iar românul, care stătea pe locul şoferului în maşină, a fost ucis.

Reportaj "Le Figaro" despre poliţiştii români care păzesc Parisul

După un exemplu de "aşa nu", presa franceză are şi unul de "aşa da" pentru români. Până la mijlocul lui ianuarie, echipe mixte de poliţişti - români şi francezi - patrulează prin zonele turistice ale capitalei franceze, unde "înfloreşte" delincvenţa românească. Prenumele lor sunt Ionuş, Gelu, Valentin, Ana-Maria, Simona...În uniformă, dar fără arme, aceşti 24 de poliţişti români au ajuns de două zile la Paris şi vor lua la pas străzile Capitalei pentru a lupta, alături de colegii francezi, contra "găştilor de tineri delincvenţi români". Aceştia comit infracţiuni în special la metroul parizian, dar şi în împrejurimile obiectivelor turistice precum Notre-Dame sau Champs Elysees, Turnul Eiffel, Montmartre ori marile magazine de pe bulevardul Haussmann.

Iar săptămâna viitoare, ministrul de Interne francez Claude Gueant se va duce pe teren pentru a susţine patrulele mixte. Opt poliţişti români fuseseră detaşaţi deja la Paris în aprilie pentru a facilita anchetele poliţiştilor francezi. Însă cei 24 abia sosiţi au o altă sarcină : să patruleze pe teren alături de cei francezi şi să îi ajute să poarte un dialog cu minorii care rareori îşi dau vârsta şi numele reale, pentru a scăpa de urmările judiciare dacă sunt prinşi în flagrant.

"Copiii ăştia ştiu că, dacă au sub 13 ani, nu riscă nimic. Şi atunci cel mai adesea mint, ne insultă, ne muşcă, ne zgârie şi se zbat ca nişte mici diavoli ca să scape de amprentare. Nu sunt nicicum impresionaţi de poliţistul francez şi metodele sale republicane", povesteşte un ofiţer de poliţie pentru "Le Figaro". "Dar în faţa unor echipe în care sunt şi agenţi care le înţeleg limba şi cunosc reţelele care îi exploatează, copiii ăştia nu ar mai da dovadă de aceeaşi îndrăzneală", speră el. În acest fel, poliţiştii parizieni vor putea şi să evite confuziile cu turiştii români mai tineri de bună credinţă.
Şeful poliţiei din Paris, Michel Gaudin, care a reuşit datorită relaţiilor sale bune cu omologul din Bucureşti să pună rapid pe picioare acest dispozitiv, are convingerea că "doar acţiunea comună şi hotărâtă" poate opri afluxul de delincvenţă românească spre oraşele din vestul Europei.

La Paris, din ianuarie şi până acum, poliţia a arestat déjà de 10.000 de ori asemenea infractori minori. Care ies de cele mai multe ori din comisariate la fel de repede cum au intrat, din pricină că nu există o acţiune judiciară adaptată, mai scrie "Le Figaro".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite