Milionarii francezi “patrioţi” cer taxe suplimentare. Sarkozy le face pe plac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul francez a anunţat de unde va tăia 12 miliarde de euro în doi ani: taxe cu 3% mai mari pentru bogătani, creşteri de TVA, creşterea accizelor la tutun, alcool şi răcoritoare.

"Taxaţi-ne!", au cerut, în urmă cu câteva zile, cei mai bogaţi 16 francezi - patroni şi directori de companii de stat. Semnatarii scrisorii publicate în "Le Nouvel Observateur" cer "instituirea unei contribuţii excepţionale pentru contribuabilii francezi cei mai favorizaţi", pentru a reduce astfel deficitul Franţei.

"Suntem conştienţi că am beneficiat din plin de modelul francez şi de o conjunctură europeană pe care o respectăm şi la a cărei păstrare vrem să contribuim. În momentul în care guvernul cere tuturor un effort de solidaritate, ni se pare necesar să contribuim", se arată în scrisoare. Bogătanii care au semnat-o sunt Jean-Paul Agon, director general L'Oréal, directorii generali de la Veolia (Antoine Frérot), Accor (Denis Hennequin). S-au raliat cererii şi directorii companiilor Fimalac, Publicis, Total, ai băncii Société Générale, directorul de la Danone (Franck Riboud) şi Orange, precum şi preşedintele KLM-Air France. Ei au cerut însă ca această contribuţie să fie calculată în "proporţii rezonabile", pentru a evita efectele economice nedorite precum fuga capitalului sau creşterea evaziunii fiscale.

Balet economic înainte de alegeri
Atent şi să nu piardă alegătorii de dreapta, dar cu un ochi şi la votanţii dinspre centrul spectrului politic, Guvernul lui François Fillon a anunţat azi un plan detaliat ce vizează reducerea deficitului public cu 12 miliarde de euro. Una dintre cele mai importante măsuri este eliminarea unei părţi a reducerilor fiscale pentru marii afacerişti. Pentru cei care au salarii ce depăşesc 500.000 de euro pe an, nivelul de impozitare va creşte cu 3%. Nicolas Sarkozy s-a opus cu înverşunare până acum suprataxării bogătanilor, notează Le Monde.
Suprataxarea va viza însă direct contribuabilii cei mai bogaţi şi nu societăţile pe care le conduc şi va fi pe o perioadă limitată la doi ani - termenul în care guvernul francez estimează că va reduce deficitul până la 3% din PIB. În prezent, treapta superioară de taxare este de 41% în Franţa pentru cei mai bogaţi.

De asemenea, vor creşte cu 6% accizele la tutun, alcool şi băuturi răcoritoare. Vor fi impozitate mai mult şi orele suplimentare. Premierul francez a recunoscut că, în acest an, creşterea economică din Hexagon nu va atinge 2%, aşa cum se spera, ci doar 1,75%. În ceea ce priveşte creşterea PIB, Fillon a previzionat o creştere de 1,75% în 2012, faţă de 2,25% cât estimase până acum.

Acelaşi oficial francez a anunţat, în această seară, şi creşterea TVA impusă biletelor de intrare în parcurile de distracţii - de la 5,5% în prezent până la 19,6%.
Deocamdată, nimic despre reducerea cheltuielilor publice, mai ales că alegerile prezidenţiale vor avea loc peste opt luni, iar Nicolas Sarkozy nu vrea să rişte nici votul aparatului funcţionăresc uriaş al Franţei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite