Un francez şi un german au primit Premiul Nobel pentru fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Nobel pentru fizică a fost decernat, anul acesta, francezului Albert Fert şi germanului Peter Gruenberg, pentru descoperirea unei tehnologii de miniaturizare a hard disk-urilor, a anunţat

Premiul Nobel pentru fizică a fost decernat, anul acesta, francezului Albert Fert şi germanului Peter Gruenberg, pentru descoperirea unei tehnologii de miniaturizare a hard disk-urilor, a anunţat ieri Comitetul Nobel.

Tehnologia, magnetorezistenţa gigantică (GMR), este folosită pentru a citi informaţia stocată pe hard disk-uri.

Cei doi laureaţi au descoperit GMR în 1988, în cursul unor lucrări separate. GMR are un impact mare asupra tehnologiilor de informare şi comunicare, permiţând elaborarea unor echipamente de citire care echipează în prezent toate hard disk-urile.

Potrivit Comitetului Nobel, primul dispozitiv de citire pe baza efectului GMR a fost lansat în 1997. Tehnologia s-a standardizat rapid şi, "chiar în prezent, toate noile tehnici de citire derivă din GMR". Nanoştiinţa este în prezent un domeniu în plină expansiune.

Albert Fert, în vârstă de 69 de ani, născut la Carcassone, este director ştiinţific, din 1995, al Unităţii mixte de fizică de la CNRS/Thales, la Orsay. Peter Gruenberg, în vârstă de 68 de ani, este profesor la Institutul Forschungszentrum Juelich din Germania.

În ianuarie 2007, cei doi fizicieni au primit, pentru aceeaşi descoperire, "Japan Prize", o altă distincţie ştiinţifică prestigioasă. Pe 10 decembrie, regele Suediei le va înmâna celor doi laureaţi o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro). (Alina Anghel)

Laureaţii Premiului Nobel pentru fizică în ultimii cinci ani

2006: John C. Mather (Statele Unite) şi George F. Smoot (Statele Unite)

2005: Roy J. Glauber (Statele Unite), John L. Hall (Statele Unite) şi Theodor W. Haensch (Germania)

2004: David J. Gross, H. David Politzer şi Frank Wilczek (SUA)

2003: Alexei A. Abrikosov (Rusia/SUA), Vitali Ginzburg (Rusia) şi Antony J. Leggett (Marea Britanie/SUA)

2002: Raymond Davis Jr (Statele Unite), Masatoshi Koshiba (Japonia) şi Riccardo Giacconi (SUA)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite