De ce îl susţin ruşii pe Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova s-a opus vehement oricărei intervenţii în Siria şi chiar oricăror sancţiuni. Damascul este cel mai important aliat al Rusiei în Orientul Mijlociu şi un cumpărător important de armament ruseşti. Aşa se explică şi trimiterea de nave de război în sprijinul regimului Assad.

La începutul lunii, în plină escaladare a revoltelor reprimate sângeros de regimul Assad în oraşe precum Homs, mai multe nave de război ruseşti, printre care şi portavionul Amiral Kuznetsov,  au intrat în oraşul-port sirian Tartus, unde Kremlinul are un punct de sprijin militar cu 600 de oameni.

Tartus este singura bază rusească din Orientul Mijlociu, ceea ce arată că Moscova a pierdut aproape de tot influenţa pe care URSS o avea în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.  După căderea lui Gaddafi, doar regimurile din Algeria şi Siria au rămas aliaţi ai Rusiei în regiune, aminteşte revista germană Spiegel.

În ciuda represiunii sângeroase, Moscova îşi menţine sprijinul pentru Assad. Navele de luptă ruseşti au fost primite cu toate onorurile de autorităţile siriene, scrie agenţia siriană de stat Sana. Mai mult, ministrul sirian al Apărării a venit personal în portul Tartus pentru a-i primi pe emisarii Moscovei. Vizita ar fi o demonstraţie de solidaritate, spune media de stat siriană.

Unităţile aparţinând Flotei de Nord ruseşti şi-au reînnoit proviziile acolo şi şi-au verificat echipamentul, atât spune un comunicat al Ministerului rus al Apărării.  Media rusească consideră însă că acestea au fost deplasate în scopul manifestării sprijinului pentru Assad şi pentru a ţine NATO la distanţă.

Deocamdată Moscova a anunţat că va bloca orice tentativă a Consiliului de Securitate al ONU de a sancţiona Siria sau de a interveni militar acolo. Ministrul de externe Serghei Lavrov a vorbit chiar despre „extremiştii care operează în Siria pentru a provoca o catastrofă umanitară, care să dea pretextul necesar pentru solicitarea unei intervenţii din afară”.  Nici acuzaţiile ambasadoarei SUA la ONU, Susan Rice, potrivit cărora Moscovei nu i-ar păsa de sirieni, ba chiar ar furniza arme Damascului, ca urmare a veto-ului introdus împotriva sancţionării Siriei în octombrie, nu au schimbat poziţia ruşilor faţă de regimul Assad.

Motivul? Potrivit Moscow Defense Brief, Siria vrea să cumpere avioane, artilerie şi rachete sol-aer de producţie rusească în valoare de peste patru miliarde de dolari. Deja în decembrie un transport de rachete ruseşti Yakhont a ajuns în Siria, în ciuda opoziţiei Israelului. Siria cheltuieşte anual aproape 100 de milioane  pe arme ruseşti iar creşterea numărului de acorduri semnate a plasat Damascul pe locul 5 în topul ţărilor în care Rusia exportă armament (cu contracte de până la 3,5 – 3,8 miliarde de dolari). Recent Siria a cumpărat 24 de avioane de luptă ruseşti MiG-29M2.

Pe lângă armament,  ruşii fac afaceri bune în Siria şi cu gazul. Concernul Tatneft vrea să investească 13 miliarde de dolari în exploatarea unui câmp petrolifer sirian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite