De ce a suspendat Egiptul livrările de gaz către Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conductă din Peninsula Sinai, avariată după mai multe atacuri ale unor necunoscuţi.
Conductă din Peninsula Sinai, avariată după mai multe atacuri ale unor necunoscuţi.

Israelul importa 40% din necesarul său de gaz din Egipt. De contractul acesta se leagă însă şi acuzaţiile de subminare a intereselor naţionale aduse fostului preşedinte Hosni Mubarak, care ar fi exportat gaz la preţuri defavorabile pentru Egipt, păgubind statul cu 714 milioane de dolari.

Acordul de furnizare de gaz către Israel nu a fost niciodată popular în Egipt, încă de la semnarea lui în vara lui 2005 existând proteste de stradă împotriva lui.  Condiţiile acestuia au rămas neclare, iar autorităţile egiptene n-au declarat niciodată oficial cât au încasat pe un metru cub de gaz. Criticii au susţinut că Israelul cumpără gaz la preţuri preferenţiale.

În plus, în această afacere sunt implicaţi diverşi foşti reprezentanţi ai regimului Mubarak, care acum sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie. Egiptul nu vinde gazul direct Israelului, ci printr-o încrengătură de firme şi consorţii deţinute de aceştia. Consorţiul East Mediterranean Gas Company (EMG), care este responsabilă pentru exportul de gaze către Israel, este format din mai multe societăţi egiptene şi de partea israeliană de Ampal – American Israel Corporation.

Fondatorul acestuia Hussein Salem, un om de afaceri foarte apropiat de Mubarak, a primit o licenţă exclusivă pentru exportul de gaze naturale în spaţiul mediteranean. În prezent, el este acuzat că a vândut gazul egiptean la preţuri mici şi a sifonat mai multe sute de milioane de dolari americani. Şi în procesul fostului preşedinte Hosni Mubarak, acesta este acuzat că prin acordul de furnizare de gaz către Israel, Egiptul a fost păgubit cu 714 milioane de dolari.

Israelul nu e nepregătit

Acţionarii israelieni ai EMG au criticat suspendarea acordului ca „ilegal” şi au anunţat că o vor ataca în justiţie. Dar o pedeapsă contravenţională pentru ruperea contractului este însă limitată la 180 de milioane de dolari, mult prea puţin în raport cu cele 550 de milioane de dolari investite de EMG în infrastructura de conducte, scrie revista germană Spiegel.

Israelul se pregăteşte însă să exploateze câmpul gazifer Tamar, care ar trebui să-i acopere cererea de gaz pentru anul viitor. În patru ani, autorităţile israeliene vor să devină exportator de gaz. Până acolo, autotrităţile israeliene recunosc că vor fi probleme cu asigurarea necesarului de gaz.
La rândul său, opoziţia israeliană critică „ o încălcare clară a tratatului de pace dintre Egipt şi Israel din 1979, prin care cele două ţări se obligau să întreţină relaţii economice normale”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite