Cum spionează Rusia noile ţări NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce în Rusia sunt desconspiraţi spioni români, Cehia este ţinta spionajului rusesc. Ultimul agent descoperit ajunsese să stabilească contacte la cel mai înalt nivel; cu apropiaţi ai consilierului pe probleme de apărare al preşedintelui, ai reprezentantului ţării la NATO şi ai prim-adjunctul şefului Statului Major. Pe lângă spionaj, Rusia îşi consolidează influenţa în ţară prin companii de gaz şi de petrol. 

Cei trei generali, aflaţi în funcţii cheie, au demisionat ca urmare a scandalului provocat de desconspirarea agentului Robert Rachardzo, un psiholog ceh care lucra în sistemul penitenciar şi în paralel activa ca spion al Moscovei. Incidentul semnalează încercarea Rusiei de a-şi recăpăta influenţa în ţările fostului bloc sovietic pe plan politic şi economic.

Potrivit serviciilor de securitate cehe, cel puţin o treime din comunitatea  diplomatică rusă din Praga, în jur de 60 de oameni, este folosită pentru spionaj, relatează Radio Free Europe.

Un raport recent arată că mai ales în sectorul energetic, spionajul este o armă folosită agresiv şi tot mai des.

Anul trecut guvernul ceh a expulzat doi diplomaţi ruşi, suspectaţi că participă la o campanie amplă de mobilizare a opiniei publice împotriva  construcţiei radarului care urma să facă parte din scutul antirachetă al SUA.

Expertul militar moscovit Alexander Golts susţine că nu este o surpriză că spionajul rusesc se concentrează pe noi ţări membre ale NATO, de unde pot obţine mai uşor documente importante ale unor organizaţii internaţionale occidentale. „Motivul este simplu. Se păstrează legături de demult şi de aceea le este mai uşor să se infiltreze în Republica Cehă sau Bulgaria, decât în Marea Britanie sau Belgia”, explică Golts.

Expansiunea energetică

Pe lângă spionaj, Rusia se foloseşte de arma energetică. Companiile ruseşti controlate de stat sunt foarte active în Cehia, unde stabilesc legături economice cu oamenii de afaceri şi cu politicienii cehi.

O companie controlată de gigantul Gazprom a obţinut deja 12% din piaţa de distribuţie internă a gazului. LUKoil a cumpărat un lanţ de benzinării şi încearcă deja să obţină controlul asupra reţelei de conducte de  petrol a ţării.
Alte companii ruseşti achiziţonează prin companii-paravan, deţinute doar cu numele de cetăţeni cehi, sau finanţează partide politice în secret pentru a-şi asigura „succese economice".

Mai mult, Kremlinul este un jucător activ nu numai în ce priveşte gazul şi petrolul, ci şi în energia nucleară, menită să asigure independenţa energetică a ţării. O companie controlată de statul rus se pregăteşte deja să construiască două reactoare pe pământ cehesc, în temeiul celui mai mare acord nuclear din istorie.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite