Cum scapă homosexualii de armată în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Homosexualii și lesbienele, interziși în Liban
Homosexualii și lesbienele, interziși în Liban

Serviciul militar este obligatoriu pentru toţi bărbaţii turci. Singurii care scapă sunt bolnavii, cei cu dizabilităţi şi homosexualii, care trebuie să-şi dovedească cu poze orientarea sexuală. Acest proces poate fi foarte umilitor iar certificatul roz îi poate costa pe aplicanţii gay la angajare.

„M-au întrebat când am făcut prima oară sex oral, cu ce jucării mă jucam când eram mic. M-au întrebat dacă-mi place fotbalul şi dacă am purtat haine femeieşti şi am folosit parfum de femeie”, povesteşte Ahmet, un tânăr de 20 de ani, despre experienţa sa cu recrutarea pentru BBC.  Pentru că nu i-a convins pe oficiali, i s-a cerut să aducă poze cu el îmbrăcat în femeie. Tânărul a refuzat şi le-a dat o fotografie cu el sărutând un bărbat. Ahmet speră că astfel va primi un „certificat roz”, care îl va declara homosexual şi-l va scăpa de serviciul militar.  

Un alt tânăr povesteşte cum a folosit poze în care întreţinea relaţii sexuale cu un bărbat pentru a ieşi din armată. „Este o experienţă teribilă pentru că fotografiile sunt păstrate de oficiali care pot să le arate celor din satul meu, părinţilor şi rudelor mele”, spune el.

Chiar dacă moravurile s-au mai liberalizat în marile oraşe din Turcia şi există cluburi şi cafenele cu clientelă gay declarată, ba chiar în ţară a avut loc o paradă gay unică în lumea musulmană, homosexualii nu sunt bineveniţi în armată.  În funcţie de voinţa doctorilor militari sau a comandanţilor militari ei pot prezenta fotografii care să demonstreze că sunt homosexuali sau sunt supuşi unor „teste de personalitate”.  Generalul în rezervă Armagan Kuloglu susţine că admiterea homosexualilor în armată ar crea probleme disciplinare şi ar fi nesustenabilă pentru că „ar trebui create facilităţi separate, dormitoare separate, duşuri şi zone de antrenament”.

Medicii militari sunt presaţi să diagnosticheze homosexualitatea şi să treacă pe certificatele roz menţiunea: „dezordine psihosexuală (homosexualitate)”.  Iar cei absolviţi de serviciul militar se pot vedea în situaţia de a fi respinşi la interviuri pentru diferite job-uri de către angajatori cu prejudecăţi faţă de certificatul roz. Aceşti angajatori se adresează în unele cazuri direct armatei pentru a afla de ce un tânăr aplicant n-a efectuat stagiul militar obligatoriu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite