De ce riscă asocierea cu Ucraina să dăuneze Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia rămâne cel mai vocal avocat al integrării Ucrainei în UE. Organizarea împreună a Campionatului European trebuia să aducă Kievul mai aproape de Europa, dar acum ea pune în dificultate noua putere a Europei Centrale.

De la întârzierile în construirea infrastructurii, a stadioanelor, hotelurilor şi drumurilor necesare pentru Turneul final, la creşterea bruscă a preţurilor de către operatorii hotelieri ucrianeni, Varşovia n-a avut o viaţă uşoară cu asigurarea găzduirii evenimentului co-organizat cu Kievul. După ce a terminat propriile pregătiri, a oferit asistenţă ţării vecine şi a garatat pentru îndeplinirea lucrărilor la termen.

Recent însă tonul Poloniei a devenit mai ascuţit faţă de detenţia în condiţii grele a fostului premier Iulia Timoşenko, condamnată dur de organizaţii pentru drepturile omului şi de guverne ale unor ţări europene precum Germania. Preşedintele polonez Bronislaw Komorovski a declarat că această situaţie ar fi fost evitată dacă vechile legi penale care datează din era sovietică ar fi fost abrogate la timp, lucru pe care i l-ar fi recomandat omologului său ucrainean încă din vara trecută. Mai mult, la summitul NATO de la Chicago, şeful de stat polonez a spus că evoluţiile interne din Ucraina reprezintă „un pericol serios” pentru perspectivele de integrare în UE ale acestei ţări. Ceea ce irită şi mai mult Polonia este cum se vor răsfrânge problemele de imagine ale Ucrainei şi asupra sa la CE, când ţara spera să-şi consolideze statutul obţinut în ultimii ani de mare putere estică.

„Contrastul dintre cele două ţări gazdă nu putea să fie mai mare. Pe de-o parte Polonia, elevul model al UE cu o creştere economică de 4,4% doar în anul trecut şi pe de altă parte Ucraina, care din cauza conducerii ei autoritare, a încălcării drepturilor omului şi a tratamentului prost aplicat Iuliei Timoşenko este criticată internaţional. Iar veştile tot mai proaste care vin din Ucraina ar putea umbri succesele Poloniei”, notează revista germană Spiegel. Pe plan economic, Ianukovici îşi plasează mulţi oligarhi loiali în diferitele branşe ale economiei. În plus, Ucraina se situează acum pe locul 152 în Indexul de corupţie realizat de Transparency International; Polonia în schimb ocupă locul 41.

„În timp ce Polonia străluceşte, Ucraina se scufundă”, constată şi cunoscutul istoric Timothy Garton Ash într-un comentariu pentru ziarul The Guardian.  Ca urmare, Polonia este forţată acum „să facă un şpagat: să condamne pe de-o parte hărţuirea lui Timoşenko de către regimul Ianukovici şi pe de altă parte să menţină imaginea bună a turneului, în ciuda încălcării drepturilor omului de către Ucraina şi a apelurilor tot mai dese de a boicota competiţia”, scriu jurnaliştii germani. Guvernul Tusk încearcă acum să separe sportul şi politica, chiar dacă acest lucru este imposibil. „Ucraina este astăzi pentru Polonia, ceea ce Polonia a fost odinioară pentru Germania, adică vecinul înapoiat din est, pe la graniţa cu care trec produse de contrabandă precum ţigările şi lichiorul”, conchide Spiegel. Totuşi pe lângă faptul că Polonia face lobby oficial pentru Ucraina în UE, şi mulţi ucraineni vin în Polonia pentru a munci pe şantiere, în spitale sau pentru a îngriji bătrâni şi sunt mulţumiţi de condiţii şi de plată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite