După revoluţie: Noul guvern egiptean, părăsit de turişti şi investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piramidele, foarte populare altădată, au fost aproape goale după izbucnirea revoluţiei anti-Mubarak.
Piramidele, foarte populare altădată, au fost aproape goale după izbucnirea revoluţiei anti-Mubarak.

Oficialii egipteni avertizează că după schimbarea de regim ar putea izbucni o criză economică majoră. Investiţiile străine au scăzut cu 500 de milioane de dolari în primul cvartal al anului 2011. În plus, sectorul-cheie al turismului a înregistrat pierderi de miliarde de dolari.

Potrivit Autorităţii Generale pentru Investiţii, investiţiile străine directe în Egipt au scăzut de la 1,7 miliade de dolari în 2010 la 1,2 miliarde în prima parte a lui 2011, notează agenţia Inter Press Service.

Ministerul de finanţe egiptean prognozează deja un deficit bugetar de 9,4% din PIB anul acesta, pe fondul unei creşteri economice de maximum 2%, faţă de cea de 5,8% aşteptată înainte de Revoluţie. Rezervele valutare ale ţării sunt şi ele puternic solicitate. Doar în ultimele trei luni au fost retrase opt miliarde de dolari, din cele 36 de miliarde existente în luna decembrie, pentru a finanţa importurile de zahăr, grâu şi ulei vegetal.

Pe lângă dependenţa populaţiei ţării – 86 de milioane de oameni – de importul de hrană, Egiptul se mai confruntă cu scăderea încasărilor din turism, sector-cheie al economiei sale, şi cu diminuarea remiterilor din străinătate. Înainte de izbucnirea protestelor şi în Libia, cei 1,5 de milioane de egipteni care lucrau acolo trimiteau anual milioane de dolari acasă.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul egiptean al turismului, Egiptul aştepta nu mai puţin de 16 milioane de turişti în 2011 înainte de declanşarea protestelor înpotriva regimului Mubarak. Dar în doar câteva zile, peste un milion de turişti şi-au făcut bagajele şi au părăsit ţara. Faţă de 2010, când Egiptul primea 14,5 milioane de turişti, pierderile sunt uriaşe.

Noile autorităţi de la Cairo se gândesc deja la modalităţi de a reatrage investitorii străini în Egipt. Una din variantele luate în calcul este „absolvirea” investitorilor străini care au obţinut prin tranzacţii ilegale proiecte, contracte şi proprietăţi de la vechiul regim. Aceştia le vor putea păstra, cu condiţia „să-şi ajusteze situaţia cu noua putere”, plătind chiar şi mici amenzi, explică Ahmed Al-Saman, purtător de cuvânt al cabinetului egiptean.

Mamdouh al-Wali, jurnalist la cotidianul Al-Ahram, avertizează însă că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a-i readuce în ţară pe investitorii străini atâta timp cât „ stabilitatea politică, siguranţa şi statul de drept nu sunt încă asigurate, ţara este condusă de armată şi nu există un preşedinte şi un Parlament nou ales”. În opinia sa, valul de violenţe izbucnite după debarcarea regimului Mubarak trebuie oprit pentru ca să existe cadrul necesar pentru regenerarea economiei.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite