Cu ce probleme se confruntă Ucraina ca gazdă a Euro 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de antrenament al echipei Dinamo Kiev va fi şi el folosit ca hotel pentru a-i găzdui pe fanii dornici să vadă live Campionatul European.
Centrul de antrenament al echipei Dinamo Kiev va fi şi el folosit ca hotel pentru a-i găzdui pe fanii dornici să vadă live Campionatul European.

Mulţi proprietarii de hoteluri suspendă contractele încheiate cu agenţiile de turism occidentale şi cresc preţurile camerelor. În plus, securitatea fanilor care se vor deplasa în număr mare la Campionatul European stă sub semnul întrebării.  

Cu câteva săptămâni în urmă, un grup de bărbaţi mascaţi, înarmaţi cu bâte şi scuturi, au descins în Hotelul Slavutich din Kiev, care în prezent are doar 40 de camere ocupate din 400, pentru a-l aduce sub controlul bandei „Lishniki”, o grupare mafiotă care se ocupă cu asasinate plătite. Atacatorii i-au bătut pe angajaţii hotelului şi l-au împuşcat pe unul dintre oaspeţi, scrie revista germană Spiegel.

Şi agenţia de turism germană TUI a avut o surpriză neplăcută cu hotelierii ucraineni. După ce închiriase peste 14.000 de camere în Ucraina pentru a găzdui zeci de mii de fani dornici să fie prezenţi la Campionatul European de fotbal din Ucraina şi Polonia, noii proprietari ai hotelurilor ucrainene au rupt contractul cu agenţia şi au dublat preţul camerelor pentru perioada turneului final.

Şi totuşi TUI şi UEFA încearcă să-i liniştească pe fani şi turişti susţinând că doar puţine hoteluri sunt problematice. În realitate însă, 11 hoteluri au rupt deja înţelegerea cu TUI doar în Harkov, un oraş situat la 500 de km est de Kiev care va găzdui trei meciuri, inclusiv unul al naţionalei Germaniei. Iar altele se lasă furate de lăcomia unui câştig cât mai mare. Hotelul Baden-Baden cere acum 160 de euro în loc de 65 de euro pe cameră pentru o noapte, pe când hotelul de trei stele Victoria şi-a crescut tariful de la 94 la 300 de euro pe noapte.

Ucraina s-a confruntat deja cu multe probleme în organizarea campionatului. Lucrările de construcţie la stadioanele noi care urmau să găzduiască meciurile oficiale au întârziat mult. La fel şi cele de infrastructură: autostrăzi, linii de cale ferată rapidă şi hoteluri, nu vor putea fi toate realizate la timp. În plus, din cauza corupţiei, costurile aferente construcţiei de stadioane au devenit uriaşe.

În loc să-şi îmbunătăţească imaginea prin organizarea unui asemenea eveniment, autorităţile de la Kiev sunt criticate acum şi pentru gestionarea lui, pe lângă menţinerea în închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko.

Adjunctul primului-ministru Boris Kolesnikov avertizează că lăcomia proprietarilor de hoteluri va lipsi ţara de venituri importante din turism. „Nu trebuie să încerce să facă destui bani pentru tot restul vieţii. N-o să funcţioneze”, spune la rândul său Markiyan Lubkivskiy, oficialul care se ocupă de pregătirea CE în Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite