10 previziuni total eronate ale experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la televiziune și internet, la comunism și energie atomică, multe  previziuni care la vremea respectivă păreau legitime, s-au dovedit a fi greșite. Daniel Bukszpan de la canalul american de televiziune CNBC a adunat zece astfel de preziceri ale experților care au uimit lumea prin lipsa lor de acuratețe.

Y2K

Când vine vorba de catastrofe globale care nu s-au petrecut, Y2K este una dintre cele mai mari. Deoarece în majoritatea programelor software, anul a fost notat cu două cifre în loc de patru (98 în loc de 1998), când a venit noul mileniu, exista pericolul ca nu cumva calculatoarele să se comporte ca și cum anul s-ar fi schimbat de la 1999 la 1900- căci nu puteau fi prezise consecințele în acest caz.

În timp ce această situație a reprezentat o problemă reală doar pentru industria financiară, paranoia s-a împrăștiat și în celelalte sectoare. Unii oameni au crezut că toate datele lor personale vor fi compromise, că erorile ce vor apărea în bazele de date vor cauza o lipsă a alimentelor și că rachetele nucleare se vor lansa singure. Edmund X. DeJesus, editor al reviste BYTE, s-a alăturat și el fricii, declarând că „Y2K este o criză fără precedent în istorie.” Când a venit anul 2000 însă, toată panica s-a dovedit nefondată.

Prăbușirea Statelor Unite în 2010

În 1998, scriitorul politic Igor Panarin a susținut că SUA se află pe punctul unui război civil care ar duce la despărțirea Uniunii. După prăbușirea SUA în 2010, a prezis și o viitoare diviziune a ei în șase părți de către noile puteri dominante ale lumii.

Într-un articol din 2008 publicat în Wall Street Journal, Panarin a explicat că, astfel, Coasta de Vest va fi controlată de China, Hawaii-ul de Japonia, sud-est-ul va deveni parte din Mexic, nordul Vestului Mijlociu se va lipi de Canada, nord-estul se va alătura Uniunii Europene, și Rusia va primi Alaska. A declarat că există între 55 și 45 % șanse ca dezintegrarea să se petreacă acum.” Dezintegrarea nu s-a petrecut.

Cumpărăturile online

În 1966, revista Time a lansat o previziune curajoasă: „Cumpărăturile la distanță, deși fezabile, vor eșua, pentru că femeilor le place să iasă din casă, să vadă mărfa și să aibă ocazia să se răzgândească cu privire la ce vor.”

Deși astăzi multor oameni încă le place să-și lase casele și să vadă produsul în față, previziunea  revistei s-a dovedit a fi greșită și se vede că e greșită cu fiecare an care trece. Cumpărăturile online au luat avânt peste tot în lume.

Însă nu în felul prezis de ziarul Minnesota`s Herald. Publicația a citat un studiu făcut în 2010 de compania de cercetare independentă Forrester Forecast. Studiul  arata că aproximativ 173 miliarde de dolari vor fi cheltuiți în total pe cumpărături online în SUA în 2010. Nici una dintre previziuni nu s-a adeverit însă.

Televiziunea

Producătorul Darryl  Zanuck, câștigător a trei premii Oscar, nu și-a putut imagina în 1946 că televiziunea va câștiga popularitate. El a prezis că televizorul nu va fi bine-primit pe piață mai mult de șase luni și că Oamenii se vor plictisi curând să se holbeze la o cutie în fiecare noapte.”

Nu doar el s-a înșelat. New York Times a publicat un articol în 1939 care spunea că „Problema televizorului este că oamenii trebuie să-și lipească ochii de un ecran, iar americanul de rând n-are timp de așa ceva”.

Dar americanul are timp. Conform unui studiu din 2010 făcut de compania A. C. Nielsen, s-a descoperit că americanul de rând se uită la televizor aproape cinci ore pe zi și că în multe case există mai mult de un aparat, pentru ca fiecare membru să-și urmărească liniștit programul preferat.

Energia atomică

Winston Churchill a fost premierul Marii Britanii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar astăzi este considerat unul dintre cei mai mari lideri de război ai secolului XX.

Cu toate astea, în 1939 a făcut o previziune greșită privind energia atomică. În timp ce tehnologia atomica era testată pentru uz în viitorul armament, Churchill nu a fost impresionat de capacitățile ei în luptă, declarând că „ar putea fi la fel de bună ca și materialul exploziv din zilele noastre, dar e puțin probabil să fie mai periculoasă de atât.”

Șase ani mai târziu, primele bombe atomice au fost lansate în orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând sute de mii de oameni și cauzând capitularea necondiționată a Japoniei o săptămână mai târziu.

Internetul

Robert Metcalfe este fondatorul companiei electronice 3com și profesor la Universitatea din Texas. Cu un doctorat la Harvard, este co-inventatorul Ethernet-ului și deține un premiu Grace Murray Hopper pentru dezvoltarea acestuia. Astăzi, este partener general la Polaris Venture Partners, o firmă specializată în investiții timpurii în companii tehnologice.

Dar, în ciuda CV-ului său impresionant, Robert Metcalfe este cunoscut pentru cel puțin o previziune greșită care nu va fi ștearsă de timp. A spus că internetul „se va dezvolta rapid și tot rapid se va prăbuși, în 1996”. A promis apoi să-și înghită cuvintele dacă se va demonstra că a greșit. Și așa a făcut. În timpul unui discurs de la Conferința Internațională World Wide Web din 1997, și-a decupat cuvintele imprimate pe pagina unei reviste, le-a pus într-un blender, și le-a înghițit în fața întregii audiențe.

Comunismul

Nikita Hruşciov a condus Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. A fost secretar general al partidului și prim-ministru. Dar oamenii și-l amintesc cel mai bine pentru izbucnirile sale spontane din fața microfonului.

O astfel de izbucnire s-a petrecut în 1956, în timp ce se adresa ambasadorilor din Vest, la Ambasada Poloniei în Moscova. Hruşciov a fost la fel de combativ ca întotdeauna, și le-a spus ambasadorilor adunați acolo că înfrângerea capitalismului de către comunism este inevitabilă. „Istoria e de partea noastră”, a zis el, „O să vă îngropăm.” Treizeci și trei de ani mai târziu, comunismul s-a prăbușit și, doi ani mai târziu, Uniunea Sovietică a fost dizolvată.

Titanicul

La aproape 100 de ani de la scufundare, vasul de lux Titanic rămâne un exemplu clasic de aroganță umană. Mulți oameni au expus păreri favorabile înainte de regretabila sa scufundare, toate însă complet greșite. Unul dintre aceștia este căpitanul vasului, Edward Smith, care a spus că „nu pot concepe nic un dezastru care s-ar putea petrece pe această navă. Construcția modernă de vase a depășit faza asta.”

De aceeași părere a fost și Phillip Frankline, vicepreședintele White Star Line, care a produs vaporul. Înainte de croazieră, a declarat că „Nu există pericolul ca Titanicul să se scufunde. Nava e de nescufundat iar pasagerii nu vor avea nici un inconvenient”. Din păcate, ambele păreri au fost greșite.

Formația Beatles

După aproape 50 de ani, e greu de crezut că a existat un timp în care formația Beatles nu era iubită de toată lumea. Dar de fapt, erau câțiva care nu le dădeau deloc șanse în muzică. De exemplu, în 1964, fondatorul National Review, William F. Buckley, i-a descris „atât de oribili, cu atâta lipsă de muzicalitate și atât de insensibili la magia muzicii, încât ar putea fi considerați capetele încoronate ale anti-muzicii.

Cei de la studioul Decca i-au respins, de asemenea, după audiția lor din 1962, declarând că „Nu ne place cum sună, iar muzica facuta la chitară nu va mai fi la modă mult timp.”  Și cea mai surprinzătoare previziune greșită cu privire la ei a fost făcută de Ray Bloch, director muzical la emisiunea lui Ed Sullivan. El a spus că „Singurul lucru nou pe care-l aduc e părul. Le dau un an.”Întreaga lume le-a dat însă mai mult.

Pearl Harbor

Înainte de implicarea SUA în cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia cucerea teritoriu în Asia de aproape un deceniu. Următoarele pe lista lor erau Insulele Filipine, dar SUA avea trupe care staționau acolo, așa că Japonia nu putea lansa un atac fără să provoace un răspuns militar.

Japonezii au decis așadar să atace preventiv baza navală americană de la Pearl Harbor, Hawaii, de unde răspunsul militar american era cel mai probabil. Serviciul de informații american a aflat că japonezii au de gând să facă ceva, dar nu știau unde și când. Frank Knox, secretarul Marinei SUA, a făcut o declarație pe 4 decembrie 1941, ca să asigure pe toată lumea că situația era bine controlată. „Orice s-ar întâmpla”, a spus, „marina americană nu va fi prinsă dormind.” Atacul asupra Pearl Harbor a avut loc trei zile mai târziu.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite