Cum pot fi împăcate austeritatea şi creşterea în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe termen scurt este nevoie de premierea investiţiilor cu rata de amplificare mare, iar pe termen lung trebuie privilegiate cele care se referă la educaţie şi învăţământ, sănătate, cultură şi respectul faţă de semeni, scrie Adrian Marius Dobre, directorul Boardului Camerei de comerţ britanico-române, pentru FP România.

Articol din ediția nr. 29 a FP România (iulie/august 2012), din 20 iulie la toate standurile de presă.

Nu cred că a existat sau va exista vreodată o comunitate de oameni care, trăind într-un sistem deschis şi democratic şi fiind totodată bine pregătiţi şi sănătoşi, să fie săraci.

Provocarea majoră pentru stabilirea unei strategii constructive o reprezintă negocierea politică. Care sunt dozele necesare redresării economice? Se aud voci politice divergente, precum Germania sau Franţa, o Mare Britanie care susţine declarat măsurile de creştere, o serie de guverne au fost sancţionate politic. Toate acestea duc la o tensiune şi la o presiune majoră asupra liderilor europeni în luarea unor decizii şi în stabilirea unor măsuri concrete.

Până acum Europa a fost învăluită de o politică economică continentală modelată de Germania, susţinută de Franţa, Olanda şi alte state nordice, ce conţinea măsuri de austeritate şi de reforme structurale ca soluţie pentru ţările confruntate cu datorii suverane mari, baloane imobiliare sparte, bănci cu probleme, economii instabile şi creşterea şomajului. Soluţiile propuse nu au avut capacitatea de a stopa evoluţii negative, pe unele chiar le-a favorizat şi ne aflăm în situaţia de a începe un nou experiment: o politică europeană sănătoasă, care să acopere efectele datoriilor suverane, să îmbunătăţească cererea în economiile puternice şi să inducă o creştere economică în statele cu probleme, iar acest deziderat nu se va putea realiza prin neglijenţă fiscală.

Eşecul austerităţii

Pariul austerităţii a fost pierdut, dar care e cartea creşterii? Care va fi mixul de politici special croit pentru depăşirea impasului european?

Investirea în proiecte din sectorul public este un loc potrivit de a începe – dar nu unitar, ci diferit de la un sistem naţional la altul -, apoi acordarea de stimulente pentru a stabiliza nivelul datoriilor publice şi pentru a asigura plata creditorilor privaţi, crearea locurilor de muncă, deschiderea pe piaţa serviciilor, pentru a fi competitive, strategii coerente şi unitare de export, având ca ţintă pieţele emergente, taxarea sau impozitarea diferenţiată pentru companiile ce aleg să îşi reinvestească profiturile etc. Toate acestea reprezintă ţinte, importantă este modalitatea aleasă în realizarea lor. Este necesară o strategie complexă, iar timpul este scurt.

În termeni realişti, trebuie să recunoaştem că mai avem până când Europa se va transforma sau REtransforma. Dar acum decidem care va fi rezultatul acestei transformări, cum va arăta produsul final.

Adrian Marius Dobre este Director al Board-ului Camerei de comerţ britanico-române şi secretar general al Fundatiei Europene Titulescu.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite