Cum îşi pacifică Brazilia favelele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu gândul la Cupa Mondială din 2014 şi la Jocurile Olimpice din 2016 pe care le va găzdui ţara lor, autorităţile braziliene caută să rezolve o problemă veche: ghetourile, controlate de traficanţii de droguri şi dominate de violenţă. Poliţia încearcă să preia controlul celor din Rio de Janeiro pentru a arăta lumii că Brazilia a reuşit tranziţia de la o ţară în curs de dezvoltare la o putere industrială.

Pentru recâştigarea ghetourilor a fost creată o unitate specială, Unidade de Policia Pacificadora (UPP), care a început încă din noiembrie 2008 să pătrundă în cele mai mari favele din Rio cu ajutorul forţelor speciale şi al armatei. Au fost confiscate arme, traficanţi de droguri au fost arestaţi şi o reţea de puncte de control permanente a fost instituită, scrie Spiegel

Până acum autorităţile din Rio de Janeiro au recuperat 19 din cele mai mari slum-uri ale oraşului prin Operaţiuni Peace Shock, bazate pe masarea unor blindate în locaţii cu importanţă strategică, ocuparea străzilor înguste de forţe speciale înarmate puternic şi susţinerea acestora cu elicoptere. Unele ghetouri precum Rocinha au fost “recucerite” în câteva ore fără ca să se înregistreze victime sau violenţe, diferit de incursiunile din vara trecută din Complexo do Borel care au întâmpinat o rezistenţă armată puternică din partea unui cartel de droguri numit Comando Vermelho.

Artizanul operaţiunilor Peace Shock, colonelul Robson este decis să recâştige total controlul asupra acestor zone defavorizate până la Cupa Mondială. În opinia sa, scopul final este prevenirea violenţelor şi asigurarea securităţii locuitorilor favelelor.

Problema sărăciei populaţiei din ghetouri este însă departe de a fi rezolvată, iar traficul de droguri continuă chiar în spatele poliţiştilor care asigură ordinea.  La lăsarea întunericului, zeci de turişti şi rezidenţi ai unor cartiere mai bogate din Rio fac cozi în favele pentru a cumpăra cocaină - tocmai cei pe care oamenii lui Robson trebuie să-i protejeze, relatează corespondenta Spiegel de la faţa locului.

Mai mult, după ce câţiva lorzi ai drorgurilor au fost arestaţi, locul lor a fost luat de tineri de numai 19 ani. Totuşi o parte dintre minorii dependenţi de droguri de pe străzi au fost închişi “pentru binele public”, explică Robson. În opinia sa, autorităţile trebuie să se concentreze pe copii care nu sunt încă dependenţi pentru a preveni transformarea lor în toxicomani şi traficanţi. 

Raquel Rolnik, profesoară de planificare urbană la Universitatea din Sao Paolo, acuză însă măsurile guvernului, care în opinia ei violează drepturile omului. Mai radical, fostul internaţional brazilian Romario, în prezent membru al Partidului Socialist, vorbeşte despre "condiţii ca în teritoriile palestiniene ocupate" pe care autorităţile le impun în favelele din Rio de Janeiro.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite