De ce avem nevoie de un referendum european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irlandezii au aprobat prin referendum Tratatul fiscal al UE.
Irlandezii au aprobat prin referendum Tratatul fiscal al UE.

Consecinţă indispensabilă a uniunii monetare şi fiscale, uniunea politică evocată de liderii europeni şi Constituţia aferentă nu ar fi legitime fără acordul democratic al poporului. Iar pentru a-l obţine, trebuie să se treacă printr-o consultare pan-europeană, consideră un editorialist flamand.

Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.

Europa se luptă cu trei mari probleme, pe scurt: lichidităţi, solvabilitate şi legitimitate. Problema lichidităţilor este consecinţa derivei Greciei, Spaniei, Italiei, Portugaliei şi Irlandei. Trebuie să evităm ca aceste state să ajungă în incapacitate de plată.

De aceea Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a dat clar de înţeles că BCE are puterea de foc necesară şi o va folosi. A strânge sutele de miliarde de euro necesari pentru a evita temporar falimentul unor ţări nu a fost niciodată adevărata problemă, pentru BCE.

Dar ţările la ananghie au atins un asemenea nivel de îndatorare încât nimeni nu este dispus să le  împrumute fonduri în condiţii sustenabile. Această pierdere de solvabilitate este a doua problemă. Eurosistemul trebuie cumva să acopere datorii suplimentare în valoare de aproximativ 2 500 de miliarde de euro. Cât timp nu găsim o soluţie în această privinţă, sectorul nostru financiar este practic în stare de faliment. Băncile germane au cumpărat creanţe ale Europei de Sud pentru 500 de miliarde de euro! Cele franceze sunt într-o postură şi mai rea. Şi creanţele deţinute de aceste bănci sunt parţial creanţele cetăţenilor deponenţi.

Perioada marilor presiuni nu s-a terminat


Oricum, criza datoriilor va aduce mari presiuni asupra populaţiilor europene. Adică imediat, pentru a echilibra bugetele, fiindcă la ce bun să  se încerce reducerea unei datorii atunci când continuă tot ceea ce a contribuit la acumularea acesteia. Şi oricum va trebui redusă progresiv şi datoria existentă.

Creşterea economică ar putea, desigur, să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei, precum ar putea şi  puţină inflaţie, dar această creştere presupune o anumită încredere. Încrederea în viitor, acea încredere pe care o aveam cu toţii de la ultimul război încoace. Pentru a restabili această încredere şi a da oamenilor dorinţa de a lucra mai mult pentru mai puţini bani, politicienii noştri au nevoie de legitimitate. Ei trebuie să aibă un mandat democratic, care să fie reînnoit la fiecare cinci ani.

Aceştia trebuie deci să-şi primească mandatul de la întreaga zonă euro. Uniunea Europeană sau zona euro trebuie deci să devină o uniune politică. Această uniune ar avea ultimul cuvânt cu privire la toate bugetele tuturor administraţiilor publice sub puterea ei. În acest cadru strict, ţările şi regiunile ar avea în continuare libertatea de a ridica impozite sau de a mări prestaţiile sociale. Am avea aici o adevărată reformă a puterii publice!

Un referendum pentru compatrioţii lui Habermas

În Germania, Constituţia interzice în mod expres transferul de astfel de competenţe. Aşadar mai multe personalităţi politice germane au pledat recent în favoarea unui referendum în acest sens, totuşi fără prea mult entuziasm. Ei urmează astfel exemplul filozofului octogenar Jürgen Habermas, autor al cărţii "Despre Constituţia Europei – un eseu”. (...)

Este probabil că un referendum va avea loc în Germania. Potrivit revistei Der Spiegel, acesta ar putea lua trei forme: un vot cu privire la modificarea constituţiei germane, un vot asupra ultimelor decizii europene (pactul bugetar şi Mecanismul european de stabilitate – MES) sau un referendum în întreaga Europă privind posibilitatea de a aduce modificări profunde tratatului. (...)

Versiunea completă, pe Presseurop.eu/ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite