De ce avem nevoie de amprenta de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amprenta de apă măsoară cantitatea de apă proaspătă folosită la producerea bunurilor şi serviciilor şi este indicatorul unei agriculturi sustenabile.
Amprenta de apă măsoară cantitatea de apă proaspătă folosită la producerea bunurilor şi serviciilor şi este indicatorul unei agriculturi sustenabile.

Producerea unui litru de lapte necesită 1.000 de litri de apă. Ştiţi câtă apă folosiţi? Primul standard global de calculare a “amprentei de apă” îi poate ajuta pe eco-sensibili să conştientizeze acest consum. Ideea e ca mai ales ţările să socotească consumul de apă din diferitele sectoare economice, şi să aibă politici mai judicioase.

Articol din FP România nr. 22  (mai/ iunie 2011), apărută pe 16 mai.

"Amprenta de apă" măsoară cantitatea de apă proaspătă folosită la producerea bunurilor şi serviciilor. La nivel individual e vorba de apa consumată, direct sau indirect, pe o perioadă determinată de timp. Se pot calcula şi amprentele naţiunilor, ale companiilor. De pildă, o ceaşcă de cafea înghite 140 de litri de apă, un kilogram de orez a absorbit deja 3.000 litri de apă, iar un kilogram de carne de vită cere 16.000 de litri de apă.

Calculele sunt făcute de organizaţia olandeză The Water Footprint Network, fondată în 2008 pentru a promova utilizarea sustenabilă şi echitabilă a apei la nivel mondial, prin conştientizarea amplorii consumului. Conceptul a fost schiţat în urmă cu un deceniu, ca parte a proiectului Naţiunilor Unite de a conştientiza opinia publică internaţională asupra riscurile consumului excesiv de apă. Autorii şi susţinători iniţiali sunt UNESCO Institute for Water Education, World Wide Fund, World Business Council for Sustainable Development şi Coca Cola – cărora li s-au adăugat ulterior multinaţionale ca SABMiller, PepsiCo sau Unilever.

Rapoartele arată că tot mai multe companii utilizează acest instrument pentru a face economii - financiare, desigur, dar, implicit, şi de apă. La fel, tot mai multe bănci iau în calcul riscurile legate de apă ale investiţiilor pe care le finanţează. În cele din urmă, se aşteaptă ca indivizii să afle în acest mod nu doar câtă apă consumă direct, dar şi să opteze pentru mai puţine produse care necesită un consum intensiv de apă; sau care, cel puţin, provin din regiuni bogate în apă ori din zone care gestionează sustenabil această tot mai rară resursă naturală.

The Water Footprint Network caută acum să convingă guvernele europene să adopte acest standard în evaluarea operaţiunilor de management al apei. Ca răspuns la directiva cadru europeană asupra apei, Spania a cerut deja aplicarea metodologiei amprentei de apă în evaluarea întregului bazin de râuri al ţării – a anunţat Euractiv.com. Ar fi un proiect pilot în utilizarea metodologiei la nivelul politicilor publice de mediu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite