Noi moschei provoacă controverse în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce moscheea care urmează să fie construită la Ground Zero a primit undă verde de la autorităţile locale, deşi a trezit un val de proteste din partea new-yorkezilor, o altă dispută a izbucnit în California. Un centru islamic care vrea să construiască o moschee lângă două biserici se loveşte de opoziţia acestora.

Rugăciunea de vineri seară a Centrului islamic din oraşul Temacula, care are loc într-un depozit, a fost întreruptă la sfârşitul lunii iulie de aproximativ 25 de activişti conservatori locali, care au strigat sloganuri de incitare la ură. Cu pancarte pe care scria „Nu mai vrem moschei în America”, ei au adus şi câini pentru a-i jigni pe musulmani, scrie revista Time.

„Nu am avut niciodată probleme cu nimeni până acum. Ba chiar şi acum am avut 75 de oameni care s-au solidarizat cu comunitatea musulmană. Cei care au ieşit public împotriva moscheii nu au nicio legătură cu Islamul”, susţine reverendul Joe Zarro, co-preşedinte al consiliului local interreligios.

Pastorul Bill Rench de la Biserica Baptistă din apropiere a afirmat însă că Islamul este fundamental intolerant şi că "atunci când devine dominant într-o societate, asistăm la o reprimare a libertăţii de exprimare şi de religie". Mai mult, Rench l-a acuzat pe imamul Harmoush că refuză să se demarce de terorismul islamic.

„Există un drept constituţional la libertatea de religie, dar Islamul este mai mult decât o religie. Este o ideologie de aplicare a legii Şaria în America, care contravine Constituţiei americane”, explică unul dintre conducătorii protestatarilor. Alţi localnici mai în vârstă au semnat petiţia împotriva construirii moscheii de teama unui trafic mai aglomerat în zonă şi a apariţiei de extremişti religioşi. Tinerii însă nu se împotrivesc proiectului, pe motiv că acesta este legitimat de libertatea de religie. Potrivit oficialilor şi urbaniştilor, moscheea va fi la fel de mare ca şi bisericile de lângă ea şi va putea găzdui între 150 şi 300 de credincioşi.

Biserică da, moschee nu

Un incident similar cu cel din California de Sud s-a produs şi în oraşul Murfreesboro din Tenesse, unde activiştii Tea Party au lansat o întreagă campanie împotriva construirii unei moschei şi au transformat-o în temă electorală. Mai mult, construcţia a fost vandalizată iar pe semnele cultului a fost scris cu spray "Nu sunteţi bineveniţi". În schimb, Biserica Baptistă care se construieşte în imediata apropiere nu întâmpină niciun fel de proteste, scrie revista Time.

Şi totuşi cei mai vocali republicani locali împotriva construirii moscheii, viceguvernatorul Tennesse-ului, Ron Ramsey şi Lou Ann Zelenik au pierdut nominalizarea din partea republicanilor.

Murfreesboro se află în apropiere de Nashville, care la sfârşitul primului război din Irak s-a transformat într-un oraş cu mulţi refugiaţi musulmani iar această populaţie a crescut. Şi moscheea Al-Faruq din Nashville a fost vandalizată cu grafitti. O cruce şi mesajul "Musulmani, plecaţi acasă!" au fost desenate pe faţadă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite