De ce moartea "ideologului terorii" nu slăbeşte Al-Qaida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anwar al-Awlaki fusese propus ca înlocuitor al lui Osama bin Laden după moartea liderului Al Qaida.
Anwar al-Awlaki fusese propus ca înlocuitor al lui Osama bin Laden după moartea liderului Al Qaida.

Al Qaida şi-a pierdut cel mai important propagandist, dar învăţăturile teroristului rămân o ameninţare şi după moartea sa.

Anwar Awlaki n-a fost perceput ca un “războinic sfânt”, precum Osama bin Laden şi Ayman al-Zawahiri, ale căror nume sunt direct legate de atentate teroriste, aminteşte expertul în terorism J.M .Berger într-un articol pentru Foreign Policy. Dar rolul său în cadrul reţelei Al-Qaida a fost la fel de important, acela de ideolog şi propovăduitor al mesajului jihadist.

El l-a incitat şi l-a “inspirat” pe atentatorul de la Fort Hood, care a ucis 13 soldaţi americani, şi tot el a fost “profesorul” lui Umar Faruk Abdulmutallab, studentul nigerian care a încercat să prăbuşască un avion american în ziua de Crăciun în 2009. Contributor regulat la Inspire,  revista online a Al-Qaida, tânărul american de origine yemenită a devenit imam la vârsta de doar 23 de ani în SUA. Al-Awlaki, fiul unui ministru din Yemen, a înregistrat peste 100 de ore de predici.

Înainte de a deveni un terorist cunoscut, Awlaki a lucrat ani de zile la răspândirea unor idei radicale prin interpretarea unor surse tradiţionale islamice precum viaţa Profetului Mahomed, reuşind să le transforme în poveşti atractive, adaptate la limbajul occidental.

Şi moartea sa intră în logica poveştii pe care încerca s-o spună despre jihadism: un om care este covârşit de nedreptate nu mai poate îndura şi ia arma în mână pentru a se apăra şi este ucis de duşmanul pe care-l înfruntă cu curaj. Efectele acestei poveşti se vor simţi în anii viitori iar pe termen scurt moartea lui Awlaki va creşte interesul faţă de opera şi viaţa sa, scrie Foreign Policy.

Deşi martiriul nu este un mijloc nou în arsenalul terorismului jihadist, diferenţa este că înainte de a se afişa oficial ca jihadist, Awlaki s-a ascuns multă vreme sub haina musulmanului moderat. Mai mult, el a reuşit să câştige mii de adepţi prin pilde evlavioase moderate şi predici distribuite pe CD-uri şi pe Internet.  Ca urmare uciderea sa nu va face decât să crească simpatia faţă de predicatorul terorist, ale cărui predici vor continua să circule pe Internet şi să facă prozeliţi. În plus AQAP (Al Qaida în Peninsula Arabă) va supravieţui şi fără propaganistul ei şef, concluzionează Berger. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite