Cum “luptă” Iranul prin interpuşi împotriva Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile recente cu rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului nu mai sunt orchestrate de Hamas, care iese încet-încet de pe axa cu Iranul şi Siria. Iranul se foloseşte de alţi proxy pentru a distrage atenţia de la programul său nuclear, scrie Foreign Policy.  Israelul în schimb încearcă să decupleze Teheranul de Beijing.

Până la această nouă izbucnire de violenţă, israelienii raportaseră peste 50 de astfel de atacuri asupra teritoriului lor anul acesta. Ei au retaliat pe 9 martie printr-un raid aerian în care a fost ucis Zuhair al-Qaissi, conducătorul grupării Comitetele de Rezistenţă Populară (PRC), care are legături strânse cu Hezbollahul susţinut de Iran. Această grupare şi Jihadul islamic palestinian au lansat 85, respectiv 185 de rachete asupra Israelului. Prin aceşti proxy, Iranul are interesul de a destabiliza Gaza pentru a distrage atenţia comunităţii internaţionale de la activităţile sale nucleare  şi de a o orienta către prevenirea unui nou război israelo-palestinian, scrie Jonathan Schanzer, cercetător la Foundation for Defense of Democracies, într-o analiză pentru Foreign Policy.

În opinia sa, sancţiunile financiare impuse Teheranului pentru programul său nuclear au dus la diminuarea sumelor de bani vărsate de regim grupării Hamas. Aceasta este deja pe cale de a se desprinde de axa Iran-Siria. Primele semnale în acest sens au fost faptul că liderul Hamas în exil Khaled Meschaal a părăsit Siria, unde-şi avea adăpostul, iar liderul Hamas din Fâşia Gaza, Ismail Haniyeh, a denunţat represiunea violentă a regimului preşedintelui Bashar al-Assad.  După Operaţiunea israeliană Cast Lead în Gaza din 2008, Hamasul a devenit mai precaut şi, chiar dacă nu şi-a schimbat ideologia, scopul principal al grupării n-a mai fost distrugerea Israelului, ci prezervarea propriei poziţii şi existenţe.

Iranul în schimb mai are un interes în destabilizarea regiunii, pentru că aceasta se reverbereză şi asupra pieţei petrolului, aşa cum a arătat războiul din 2006 între Israel şi Liban. Creşterea preţului petrolului este considerată cea mai uşoară cale de a ocoli sancţiunile şi de a aduna mai mulţi bani pentru programul nuclear.  Teheranul mizează pe faptul că în ciuda slăbirii alianţei cu gruparea Hamas îşi va păstra influenţa în Gaza şi va putea să destabilizeze regiunea graţie „unei culturi a martiriului” pe care a cultivat-o de-a lungul timpului, a unor tuneluri pentru trafic cu arme la a căror construire a contribuit şi a unor mici grupuri teroriste pe care le finanţează pentru a trage Israelul într-un nou război, concluzionează Schanzer.

Israelul caută decuplarea Iranului de China


De partea Israelului, acesta încearcă să submineze planurile nucleare ale Iranului prin forjarea unui parteneriat strategic cu China, care urmăreşte decuplarea Beijingului de Teheran. China este ţara care absoarbe cel mai mare volum de exporturi iraniene – cumpărând 80% din petrolul său – şi al doilea importator în Iran.  Volumul total al schimburilor comerciale dintre cele două ţări se ridică la peste 30 de miliarde de dolari, fiind astfel de trei ori mai mare decât cel al comerţului sino-israelian.  Mai mult, China a umplut golul lăsat de companiile occidentale în Iran, cu 100 de companii conduse de stat care operează în prezent în Republica Islamică.

China este însă şi cea de-a treia piaţă pentru exporturile israeliene, mai ales în materie de telecomunicaţii, IT, unelte agricole, echipamente legate de energia solară sau farmaceutice. La marcarea a 20 de ani de relaţii diplomatice sino-israeliene, oficialii israelieni încearcă să convingă Beijingul să-şi schimbe politica în privinţa Iranului. Noua abordare israeliană este bazată pe explicarea consecinţelor pe care le-ar avea un atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene (prezentat ca iminent) asupra regiunii şi mai ales asupra rezervelor de petrol iranian de care este dependent Beijingul, scrie Oren Kessler într-o analiză pentru Foreign Policy. Această strategie pare să fi dat roade pentru că în ianuarie premierul Wen Jiabao a declarat răspicat că guvernul chinez se opune încercării Iranului de a dezvolta arma nucleară.  

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite