Ce l-a motivat pe rasistul din Florenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al comunităţii senegaleze din Florenţa împotriva uciderii celor doi vânzători ambulanţi.
Protest al comunităţii senegaleze din Florenţa împotriva uciderii celor doi vânzători ambulanţi.

Uciderea celor doi vânzători ambulanţi senegalezi de către un extremist de dreapta este simptomul unei creşteri a xenofobiei şi a extremismului pe fondul crizei economice cu care se confruntă Italia. Ucigaşul a fost îndoctrinat de gruparea neo-fascistă Casa Pound. 

Gianluca Casseri a tras patru focuri de armă asupra celor trei senegalezi care vindeau genţi, brichete şi tricouri pe stradă.  Samb Modou, în vârstă de 40 de ani şi Diop Mor, de 54 de ani, au murit pe loc în timp ce Mustafa Dieng a supravieţuit, dar cu răni grave.  Urmărit de poliţie, Casseri s-a refugiat într-un garaj unde s-a sinucis.

În prezent toată lumea se întreabă dacă ucigaşul a acţionat ca un lup singuratic sau este parte a unui grup extremist mai larg.  Primarul oraşului Florenţa Matteo Renzi a susţinut că singurul implicat este „ucigaşul nebun şi rasist”, dar a cerut autorităţilor să „combată ferm orice formă de intoleranţă şi să reafirme tradiţia de deschidere şi solidaritate din ţara noastră”.

Rasism sau nebunie?

Născut în 1961 în sătucul Cireglio, Casseri a fost un cititor pasionat al romanelor horror ale autorului Howard Lovecraft. De asemenea, i-a dedicat un site soronel.it autorului trilogiei Stăpânul Inelelor, J.R.R Tolkien, scrie revista germană Spiegel.

Într-un eseu intitulat „Protocolul înţeleptului din Alexandria”, Casseri atacă conspiraţia evreiască mondială şi neagă Holocaustul.  „Aceasta nu este nebunie, ci rasism”, explică sociologul Chiara Saraceno pentru cotidianul La Repubblica.  Pentru Saverio Ferrari, expert în extremismul de dreapta, Casseri este „arhetipul de lup singuratic care-şi coace ideile în tăcere şi la un moment dat acţionează”.

Ca şi în cazul Breivik, crimele sale au fost salutate de comunitatea online de rasişti. Pe Facebook s-a înfiinţat chiar un grup denumit „Gianluca a murit pentru noi”, care deja are peste 6.000 de fani. „Un delir fascist” a cuprins ţara, scrie La Stampa. Casseri se pare că aparţinea  de grupul neo-fascist Casa Pound, denumit după poetul american Ezra Pound, un mare admirator al lui Mussolini, şi care atrage mulţi tineri nemulţumiţi. „Acest grup este atractiv pentru tineri pentru că combină cultura pop cu neofascismul”, spune istoricul Volker Weiss din Hamburg.

Totuşi Casa Pound s-a demarcat de Casseri şi de gestul său printr-un comunicat postat pe site-ul de Internet, care arată că gruparea respinge imigraţia de masă, dar se opune violenţei şi xenofobiei. Atentatorul din Florenţa n-ar fi fost militant, ci doar simpatizant al mişcării. „Casa Pound vrea să ascundă legăturile sale cu Casseri care a fost îndoctrinat acolo. El scria pentru Ideodromo, un site al mişcării iar acum articolele sale nu mai pot fi găsite pe Internet”, susţine Ferrari.  În opinia sa, nu e imposibil ca ucigaşul să se fi inspirat din crimele celulei neo-naziste din Germania, pentru că există relaţii între mişcări precum NPD şi Casa Pound.

Rasismul italienilor 

„Problema este că a devenit de nesuportat să n-avem certitudini. Invocaţi contextul cât vreţi: criza, datoria publică, eşecul oamenilor politici, problema rămâne aceeaşi: Italia este rasistă”, scrie în schimb Filippo Facci în cotidianul Libero. El citează sondajele de opinie care arată că o mare parte dintre italieni cred că romii sunt hoţi, răpitori şi în cel mai bun caz doar cerşetori. În opinia sa, atitudinea italienilor faţă de aceştia este de rasism pur.

Giani Riotta, editorialist la cotidianul La Stampa crede însă că atentatul de la Florenţa este legat de resurgenţa fascismului, a intoleranţei şi urii pe fondul crizelor din Italia, Grecia, zona euro şi UE în general. “Jocul lui Cameron a suscitat evocări ale "Perfidului Albion", drag lui Mussolini. Ura, ranchiuna, rasismul, dispreţul pentru ceilalţi, intoleranţa: acelaşi ADN iese la iveală în vremuri de criză, precum în acest 13 decembrie la Florenţa”, susţine editorialistul italian. 



În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite