Un grup de jurnalişti maghiari intră în greva foamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin acest gest extrem, protestatarii vor să atragă atenţia asupra manipulării presei de stat de către putere. Relatările acesteia sunt tot mai părtinitoare şi orientate politic, susţin jurnaliştii.

Pe 3 decembrie postul public de televiziune MTV a prezentat un reportaj în care apărea şi figura blurată a fostului preşedinte al Curţii Supreme, Zoltan Lomnici, un critic al guvernului Orban. Folosirea tehnicii, care este în general menită să protejeze identitatea persoanelor acuzate de crimă, n-avea sens în acest caz, scrie revista germană Spiegel. Balasz Nagy Navarro, unul dintre jurnaliştii aflaţi în greva foamei, a declarat pentru AFP că scopul urmărit era prezentarea lui Lomnici ca tip dubios.

ONG-ul britanic Index on Censorhip a susţinut că acest caz  arată „declinul presei publice ungare din punct de vedere al deontologiei după intrarea în vigoare a noii legi media”.  Cât despre grevişti, aceştia sunt hotărâţi să-şi continue protestul  până când „lumea va realiza ce se întâmplă în Ungaria sub eticheta libertăţii presei: angajaţi terorizaţi, programe manipulate sau falsificate. Vom rămâne până lucrurile se schimbă, chiar cu riscul de a ajunge la spital”, după cum declară Navarro, preşedintele sindicatului jurnaliştilor din televiziunea publică ungară.

Nu este prima dată când Televiziunea publică maghiară este acuzată de manipulare şi de denigrare a criticilor premierului Orban. Un scandal similar a izbucnit după ce un interviu cu eurodeputatul verde Daniel Cohn-Bendit a fost prezentat fragmentar pentru a induce impresia că a evitat să răspundă la anumite întrebări delicate.  Şi asta la scurt timp după ce Bendit lansase un atac dur în Parlamentul European împotriva noii legi a presei, impusă de majoritatea Orban.

Mai mult, Daniel Papp, redactorul care l-a întrebat pe Cohn-Bendit dacă molestarea minorilor este compatibilă cu valorile democratice, a fost promovat şi a ajuns redactor-şef. Asta după ce a tăiat la montaj răspunsul europarlamentarului Cohn-Bendit pentru a da impresia că a evitat să răspundă la această întrebare , explica o jurnalistă ungară sub protecţia anonimatului, scăpată de valul de concedieri, în ultima ediţie a FP România. 

Primele roade

Deşi mai e drum lung până la abrogarea legii presei, protestul jurnaliştilor în greva foamei a înregistrat o victorie de etapă.  Gabor Elo, director de ştiri al agenţiei publice de presă MTI, a fost concediat iar Daniel Papp, redactorul-şef al ştirilor la toate televiziunile publice, care a fost responsabil şi pentru scandalul Cohn-Bendit, a fost trecut într-un alt post.  Greviştii spun însă că nu vor renunţa la protest decât atunci când toţi vinovaţii vor fi concediaţi.



 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite