Va intra India după “Osama” în Pakistan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi dacă responsabilitatea pentru triplul atentat de la Mumbai aparţine unei grupări din Pakistan? Cum va răspunde India? Decizia lui Obama de a-l elimina pe Osama se poate să fi schimbat regulile jocului.

Nu se cunoaşte încă cine se află în spatele atentatelor de miercuri, 13 iulie, din Mumbai. Sunt doar ipoteze. Pe de o parte, autorii ar fi mujahedinii indieni, un grup musulman local devenit celebru în 2007, pe fondul unui val de atentate cu bombă în nordul Indiei. De atunci au revendicat atentate în mai multe oraşe indiene: Jaipur, Bangalore, Ahmedabad, New Delhi. Cel mai recent, anul trecut, în Pune, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 9 oameni.

Alt suspect legitim este gruparea pakistaneză Lashkar-e-Taiba, responsabilă de devastarea Mumbaiului în 2008. Gruparea teroristă are un bogat „cazier” de atentate pe teritoriul Indiei: în 2001 a atacat sediul parlamentului (generând o criză care a adus India şi Pakistanul în pragul razboiului), în 2002 o bază militară din Kashmir, în 2006 metroul din Mumbai, şi nu în cele din urmă trebuie amintit spectaculosul atac asupra Mumbaiului din 2008, care în imaginarul local a ajuns să fie considerat un veritabil „11 septembrie indian”.

Osama a schimbat regulile jocului

Să presupunem totuşi că responsabilitatea pentru atentatul de ieri aparţine din nou organizaţiei Lashkar-e-Taiba sau altor grupări aflate la adăpostul suveranităţii pakistaneze. Cum ar trebui să răspundă India? În ce măsură incursiunea americană asupra „fortăreţei” de la Abbottabad afectează logica eventualelor represalii? Poate fi un precedent pentru India? India ar putea sa evite sa răspundă, însă preţul politic ar putea fi prea scump.

Recent, Bruce Riedel, un veteran al CIA şi consilier în trei administraţii prezidenţiale pe problemele Asiei de Sud, scria pentru The National Interest:Mai curând mai devreme decât mai târziu, aceste grupări teroriste din Pakistan vor ataca India din nou. Forţele de securitate indiene au dejucat constant noi comploturi. Iar teroriştii din spatele acestor comploturi trăiesc în Pakistan, mulţi se bucură de susţinerea armatei pakistaneze şi unii chiar sunt interesaţi de provocarea unui nou război indo-pakistanez. Următorul atentat de succes va ridica din nou problema represaliilor. De mai bine de un deceniu, India şi-a moderat reacţiile, de teamă de a nu aluneca pe drumul armageddonului”. Dar acum există precedentul expediţiei unilaterale americane care s-a finalizat cu uciderea lui Osama bin Laden. Aşadar, „ar putea India să facă la fel? Ar trebui? Îşi permite să nu acţioneze? Dacă o face, va urma războiul?” Decizia lui Obama de a-l elimina pe Osama se poate să fi schimbat regulile jocului.                   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite