De ce guvernul ceh spune nu europactului fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cehia  vrea să adere la zona euro în viitorul apropiat şi se mândreşte cu propria prudenţă fiscală. Atunci de unde reticenţa de a semna pactul? Durata ratificării, eşecul de a răspunde adecvat crizei datoriilor europene, lipsa de influenţă a statelor non-euro asupra clubului euro, sunt câteva dintre motivele invocate. 

Republica Cehă a fost singurul stat UE care, alături de Marea Britanie, a refuzat să se alăture europactului fiscal menit să impună o strictă supraveghere a disciplinei bugetare la nivelul statelor membre.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a precizat că „premierul ceh ne-a spus că din cauza unor raţiuni constituţionale nu poate semna viitorul tratat. Nu sunt suficient de familiarizat cu ce se întâmpla la Praga pentru a înţelege cum ceva ce era acceptabil în decembrie nu mai este acceptabil acum. Toată lumea inţelege de ce Marea Britanie este împotriva pactului. Nimeni nu înţelege de ce Republica Cehă este împotriva acestuia”. În cele din urmă, este foarte probabil ca europactul să fie semnat numai de 25 de state membre.

Trei obiecţii

Premierul Petr Necas a declarat că există trei obiectii principale care explică refuzul Cehiei de a adera la pactul fiscal: pe de o parte, accesul limitat la summiturile eurozonei pentru statele non-euro; pe de altă parte, eşecul de a răspunde adecvat crizei datoriilor europene; şi nu în ultimul rând, procesul de ratificare se prefigurează ca fiind unul foarte complicat şi nesigur.

Influentul preşedinte Vaclav Klaus l-a avertizat pe premier că nu va semna aderarea Cehiei la pactul fiscal. Astfel, chiar dacă premierul ar spune da, preşedintele s-ar opune. În plus, pentru a complica şi mai mult procesul de ratificare, guvernul Necas a decis chiar săptămâna trecută că aderarea ţării la europact să fie validată fie de Parlament prin existenţa unei majorităţi constituţionale favorabile, fie prin referendum. E puţin probabil ca un eventual referendum să poata fi organizat până în martie când pactul fiscal trebuie să intre în vigoare.

O bătălie electorală?

Şi totuşi, o analiză mai detaliată a scenei politice interne din Cehia ar putea să explice mai multe. Formaţiunea politică a premierului Necas (Partidul Civic Democrat) nu este prin structura sa una prea euroentuziastă. Deseori Europa devine o temă de clivaj între facţiunea eurosceptică şi centrul moderat al partidului. Cu atât mai mult într-un an electoral în care perspectivele Partidului Civic Democrat nu sunt deloc optimiste. Deja, o mare parte a electoratului său pare să fi migrat spre formaţiunea pro-europeană condusă de ministrul de externe Karel Schwarzenberg. Deşi este el însuşi un moderat pragmatic, premierul trebuie să menţină un echilibru fragil între interesele partidului, ale coaliţiei şi ale statului.

De data aceasta, premierul este acuzat că a pus interesele partidului înaintea intereselor naţionale. Un război al cuvintelor s-a declanşat între premier şi ministrul de externe pe marginea refuzului de a spune da pactului fiscal propus de Germania. Karel Schwarzenberg, cel care conduce unul dintre partidele coaliţiei guvernamentale, a declarat că poziţia premierului afectează interesele Republicii Cehe.

În cele din urmă, cehii nu vor avea de ales şi vor trebui să-şi asume pactul. Din perspectiva Tratatului de la Maastricht, toate statele membre UE trebuie să adopte euro, iar după ultimele reglementari, toate statele clubului euro trebuie să adopte pactul fiscal. Obiectivul acestuia din urma este o atentă coordonare a politicilor bugetare la nivel comunitar pentru a preveni acumularea unor datorii excesive.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite